vrijdag 29 februari 2008

Williams v. Walker-Thomas

Law & Economics (rechtseconomie) bekijkt het recht door een economische invalshoek en suggereert eventueel een efficiëntere manier om rechtsregels te maken. Maar omdat wij zulke goede studenten zijn, mochten wij onmiddellijk Behavioral Law & Economics volgen, het vervolg dat alles weer in twijfel trekt.

De grote kracht van rechtseconomie is immers tegelijk ook haar zwakte: ze gaat ervan uit dat mensen rationeel handelen. Dat betekent dat mensen een contract eerst lezen voor ze hun handtekening zetten, goed beseffen wat ze ondertekenen, enzovoort*. Jammer genoeg zijn mensen niet altijd rationeel in de echte wereld, en daarom is Behavioral Law & Economics de Nieuwe en Verbeterde Rechtseconomie.

Neem bijvoorbeeld de zaak van Ora-Lee Williams, een vrouw die leefde van de sociale bijstand. Ze kocht meubelen en een stereo-installatie op afbetaling van het bedrijf Walker-Thomas, maar het contract had verraderlijke kleine lettertjes. Zo kon Walker-Thomas alle verkochte goederen in beslag nemen zodra Williams ook maar één betaling zou missen. Williams tekende toch, miste een betaling en verloor inderdaad alle goederen.

In de gewone rechtseconomie zou dit resultaat perfect logisch zijn: Williams wist waar ze aan begon, en Walker-Thomas zou haar nooit zoveel goederen hebben verkocht zonder het ijzeren contract. Maar Behavioral Law & Economics -- nu 20% extra voorspellingskracht -- weet dat Williams niet echt wist waar ze aan begon, zelfs als ze de kleine lettertjes had begrepen.

Het is namelijk een bekend fenomeen dat de meeste mensen overdreven optimistisch zijn over hun eigen capaciteiten. Vraag bijvoorbeeld aan willekeurige mensen of ze goede of slechte chauffeurs zijn, en meer dan de helft zal zichzelf beter dan gemiddeld inschatten -- wat niet strookt met de definitie van "gemiddeld".

Op dezelfde manier had Ora-Lee Williams waarschijnlijk de kans onderschat dat ze niet genoeg geld zou hebben om haar afbetalingen te doen. Oké, ik leef wel van de bijstand, en oké, ik heb nauwelijks geld genoeg om rond te komen, maar een afbetaling missen, dat kan mij toch niet overkomen?

Laat dit ook een les zijn voor bijvoorbeeld de rokers onder onze lezers. Roken kan rationeel zijn, als het plezier ervan opweegt tegen de kans op een vervroegde dood. Maar Behavioral Law & Economics -- De Rechtseconomie van een Nieuwe Generatie -- toont aan dat de meeste mensen de neiging hebben om die kans te onderschatten.

*Dit is niet helemaal juist; alle economen worden vriendelijk uitgenodigd om een reactie met hun bezwaren achter te laten.

woensdag 27 februari 2008

Verkiezingen Nieuwsflash

- Volgende dinsdag komt de volgende belangrijke test voor de Democraten. Vier staten, waaronder Texas en Ohio, houden hun voorverkiezing. Er wordt algemeen aangenomen dat Hillary Clinton zowel Texas als Ohio moet winnen om nog een kans te maken op de nominatie. De peilingen geven haar voorlopig een voorsprong in Ohio, Texas zou spannend worden.

- Vandaag werd het (voorlopig) laatste debat gehouden tussen Hillary Clinton en Barack Obama. Hillary ging vrij sterk in de aanval, maar Obama pareerde sterk. Wij vonden Obama beter, maar we zijn dan ook bevooroordeeld.

- Jason Rae heeft ondertussen een beslissing genomen: hij zal Obama steunen op de Democratische Conventie. Het eventuele bezoek van Scarlett Johansson zal daarin niet meegespeeld hebben; Jason is homo.

maandag 25 februari 2008

Oscars

Deze avond was het de uitreiking van de Oscars. Wij waren bijzonder blij dat we eens niet de hele nacht moesten opblijven om de winnaars te kennen. En dat we de mogelijkheid hadden alle films op voorhand te bekijken -- in België moeten er vele immers nog uitkomen.

Om ons ten volle voor te bereiden hebben we dan ook niet minder dan 4 van de 5 genomineerden voor beste film bekeken. Jammer genoeg hebben we niet de tijd gehad om No Country for Old Men te gaan zien -- en bleek dat nu net niet de winnaar van de avond te zijn met winst als beste film, beste mannelijke bijrol voor Javier Bardem, en voor de Coen broers voor beste script en regie.

We waren in elk geval blij met de winst van Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood) en Tilda Swinton (Michael Clayton), onze persoonlijke favorieten voor beste mannelijke hoofdrol en beste vrouwelijke bijrol. We vonden het wel spijtig dat Atonement geen grote prijzen in de wacht heeft kunnen slepen. Deze film verdiende echt wel meer dan enkel een prijs voor originele muziek. Wij denken bijvoorbeeld aan beste cinematografie en beste script.

Het belangrijkste van de avond was natuurlijk de parade van de sterren. Wij zagen vooral veel rood en zwart, en het waren eerder eenvoudige ontwerpen die dit jaar de Rode Loper sierden. Onze persoonlijke favoriet was Jennifer Garner (foto rechts). En ook België was een klein beetje winnaar deze avond. Cate Blanchett schitterde namelijk in deze prachtige jurk van Dries Van Noten (foto boven).

vrijdag 22 februari 2008

Sneeuw!

Hoewel het al een paar dagen aan het vriezen was, waren we bijzonder verrast toen er vanmorgen plotseling een laag sneeuw van ongeveer 20 centimeter dik voor onze deur lag. Ondertussen is er al heel wat zout gestrooid en sneeuw geruimd, maar we hebben op tijd ons fototoestel bovengehaald. Je kan onze foto's hier bekijken.

woensdag 20 februari 2008

Campbell's Soup


Oké, het zijn niet deze blikken, maar onze lokale supermarkt heeft een ruim assortiment van de bekendste soep in Amerika.

dinsdag 19 februari 2008

Dinsdag = Maandag

Zoals we gisteren schreven, vallen de meeste feestdagen hier op maandag. Een mogelijk probleem daarmee zou zijn dat er meer lessen wegvallen op maandag, en dat sommige vakken dus niet alles gezien zouden krijgen. Gelukkig heeft NYU daar een elegante oplossing voor gevonden: vandaag (dinsdag) was het maandag. We hadden dus les alsof het maandag was, en de lessen van dinsdag vallen deze week weg. Een andere keer zullen de lessen van woensdag wegvallen, enzovoort, tot alles weer in evenwicht is.

maandag 18 februari 2008

Presidents' Day

Geen les vandaag. Het is Presidents' Day en dan viert de VS de verjaardag van George Washington, de eerste president. Eigenlijk is de juiste benaming Washington's Birthday, maar sinds de jaren '80 maakt de naam Presidents' Day meer en meer opgang. Daarmee is ook de focus verschoven van de verjaardag van Washington naar de verjaardag van die andere president die verjaart in februari: Abraham Lincoln.

Het valt misschien op dat er wel heel veel feestdagen hier op een maandag vallen. Dat is geen toeval. Oorspronkelijk vielen de feestdagen op de juiste datum (Presidents' Day viel bijvoorbeeld op de verjaardag van Washington), maar om meer verlengde weekends te hebben werden heel wat feestdagen door de Uniform Monday Holiday Act verschoven naar een maandag. Ons hoor je hier zeker niet over klagen.

zondag 17 februari 2008

Brunch

In bijna alle restaurants in New York kan je op zaterdag en zondag gaan brunchen. Je kan dan kiezen tussen allerlei speciale eigerechten, van een traditioneel Engels ontbijt tot verfijnde bereidingen met zalm of tilapia. De zoetekauwen onder ons kunnen zich helemaal laten gaan met pannenkoeken of French toast (verloren brood). Naast koffie, met gratis refills, drink je hierbij ook een cocktail zoals een Bloody Mary of een Mimosa.

Wij gingen deze middag Deborah uitproberen bij ons in de buurt, waar we echt hebben gesmuld van onze Eggs Rancheros (traditioneel Mexicaans ontbijt) en gerookte zalm met spinazie en gepocheerde eieren. Een aanrader voor iedereen die in het weekend in de stad is.

In tegenstelling tot andere plaatsen in de stad heerste hier ook een min of meer relaxte sfeer. Brunchen is namelijk erg populair in New York en meestal heerst er een drukte van jewelste. De restaurants zitten elk weekend helemaal vol en zonder reservatie moet je vaak tot een uur aanschuiven -- als je al een tafeltje kunt krijgen. Reserveren doe je best enkele dagen op voorhand, want er is al snel niets meer vrij. En vaak moet je zelfs met een reservatie tot een half uur wachten op een tafeltje. Dit maakten we vorige keer mee bij Jane's, een van de populairste brunchrestaurants van de stad. Daar staan de mensen elke week tot op de straat geduldig te wachten op een plaatsje.

zaterdag 16 februari 2008

Potato/potato: Verkeerslichten

(Onder het motto "You say po-tee-to, I say po-ta-to": kleine verschillen tussen Europa en de VS)

Sommige verschillen tussen New York en Europa zijn zo klein dat we ze pas na maanden ontdekken. Neem bijvoorbeeld de verkeerslichten: in de hele stad hebben we nog nergens een verkeerslicht gezien dat rechts van de weg is geplaatst. Alle lichten hangen over het kruispunt.

Bovendien hangen de verkeerslichten meestal aan een paal die aan de overkant van het kruispunt staat, in tegenstelling tot de Europese hangende lichten. Op de foto komt het verkeer dus uit de richting van de pijl, en moeten de automobilisten dus letten op de omcirkelde lichten. Een vreemd neveneffect daarvan is dat je vaak auto's onder een rood licht ziet rijden -- in de meeste gevallen was het oranje toen ze het kruispunt opreden.

vrijdag 15 februari 2008

Museum of Natural History

Het American Museum of Natural History is een van de grootste en mooiste musea van New York. Kunst zal je er niet vinden, maar wel een levensgroot model van een blauwe vinvis, en een meteoriet die 10,000 jaar geleden op aarde neerstortte. Je vindt er verder ook een prachtige collectie fossielen met metershoge skeletten van dinosaurussen (foto rechts) en mammoeten.

Wij brachten het meeste tijd door in het Rose Center for Earth and Space dat is aangebouwd aan het museum. Hierin bevindt zich een heus planetarium (foto links) en je kan er ook een uitgebreide tentoonstelling over het universum bezoeken. Na een korte film over de Big Bang kom je langs een spiraalvormig pad waar je meer kunt leren over de geschiedenis van het universum. Elke stap op dat pad stelt ongeveer 100 miljoen jaar voor, zodat je een idee krijgt over hoe lang het heeft geduurd voor de zon, de aarde en de maan zijn ontstaan. Helemaal op het einde van het pad is er een haartje op de tijdslijn geplakt, dat de volledige geschiedenis van de mens omvat. Na een wandeling van honderd meter stemt dat wat tot nederigheid.

Het hoogtepunt hier vonden we de film Cosmic Collisions die je kunt bekijken in het planetarium. De koepel van het planetarium fungeert als scherm en de stoelen staan een beetje naar achteren opgesteld zodat je alles goed kunt zien. Op deze manier lijkt het echt alsof je door de ruimte vliegt. Je ziet beelden van het Noorderlicht vanuit de ruimte. Robert Redford vertelt en laat zien hoe de maan is ontstaan uit een botsing van een planeet met onze aarde. Ook zie je prachtige beelden van de zon, gemaakt via de NASA-satellieten. Heel leuk en bijzonder de moeite.

donderdag 14 februari 2008

Superdelegates

Jason Rae, op de foto links, is in België misschien nog niet bekend, maar deze 21-jarige student heeft een grote invloed op de keuze voor de volgende president van de VS. Hij is namelijk superdelegate in de Democratische partij.

Omdat zowel Barack Obama als Hillary Clinton heel populair blijken te zijn bij de Democratische kiezers, ziet het er niet naar uit dat een van hen het binnenkort zal opgeven. De precieze regels voor de nominatie van de presidentskandidaat worden dus steeds belangrijker.

De nominatie wordt beslist op de Democratische conventie, eind augustus. Wie daar een meerderheid van de 4,048 delegates achter zich krijgt, mag het in november opnemen tegen John McCain (of zijn vervanger). Je hoort hier dan ook vaak spreken over het magic number van 2,025 (4,048/2 + 1). De meeste delegates worden verkozen in de primaries en caucuses die we elke week volgen op CNN, maar er zijn ook 795 superdelegates die niet werden verkozen -- parlementsleden, gouverneurs en andere partijleiders zoals Jason, die in 2004 als 17-jarige werd verkozen in het bestuur van de Democraten in de staat Wisconsin. Normaal maakt de steun van de superdelegates niet uit, omdat er toch één kandidaat een duidelijke meerderheid van de stemmen heeft gehaald. Maar dit jaar zou het weleens nipt genoeg kunnen zijn, zodat de superdelegates het verschil zouden kunnen maken.

De campagnes van Obama en Clinton hengelen dus volop naar de steun van de superdelegates. Op die manier heeft Jason een tijdje geleden ontbeten met Chelsea Clinton (dochter van Bill en Hillary), ontmoette hij Michelle Obama (vrouw van Barack) en werd hij opgebeld door Madeleine Albright, John Kerry en zelfs Bill Clinton. Ondanks alle druk heeft Jason nog geen steun uitgesproken voor een van de kandidaten. Wellicht wacht hij op een uitnodiging voor een dineetje met Scarlett Johansson, die campagne voert voor Obama.

dinsdag 12 februari 2008

Het Beste Politieke Team in de Straat

De verkiezingen vallen stilaan in hun definitieve plooi. Vandaag houden Virginia, Maryland en Washington, D.C. hun primaries. Omdat deze twee staten en de hoofdstad allemaal aan de rivier de Potomac liggen, wordt vandaag ook wel de Potomac Primary genoemd. Of de Chesapeake Primary, naar de gelijknamige baai in de buurt. Of de Beltway Primary, naar de ring rond Washington. En tot slot hebben we ook al horen spreken over de Crabcake Primary, naar de lokale specialiteit.

Om onze informatiebronnen wat te diversifiëren, zappen we tussen de drie grote nieuwszenders: CNN, Fox News en MSNBC. Gelukkig worden we overal goed geïnformeerd: de analisten van MSNBC zijn volgens de reclame het Best Political Team in the Business. CNN moet daar niet voor onderdoen, met het Best Political Team on Television. Maar Fox heeft het Best Political Team Ever en wint dus deze categorie. We wachten nu dus alleen nog op een zender met het Beste Politieke Team in de Straat*.

Oh ja, de uitslagen. Obama won in Virginia en D.C.; in Maryland zijn de stembussen nog niet dicht maar Obama zal waarschijnlijk ook winnen.

* Een oud mopje heeft het over vier bakkers in dezelfde straat. De eerste maakt reclame als de beste bakker van de stad, waarop de tweede zichzelf de beste bakker van het land noemt, en de derde de beste bakker van de wereld. De vierde kan ze allemaal overtreffen door zich aan te prijzen als de beste bakker in de straat.

maandag 11 februari 2008

Neutral Milk Hotel

Elke dag is een goede dag om Neutral Milk Hotel te ontdekken, maar nu is er ook een gelegenheid. Gisteren was het exact tien jaar geleden dat hun meesterwerk In the Aeroplane, Over the Sea werd uitgebracht.

Neutral Milk Hotel is misschien niet aan iedereen besteed, maar we raden je toch aan om eens te luisteren naar Holland, 1945. In het slechtste geval ben je vijf minuten kwijt, in het beste geval wordt Aeroplane je nieuwe favoriete plaat.

Koud

We horen uit België allerlei berichten over recordtemperaturen en vroeg lenteweer. Jammer genoeg kunnen wij daar niet over meespreken: vanochtend was het hier -12°C. Gelukkig maakt de mooie winterzon veel goed en zijn we voorlopig nog bespaard gebleven van sneeuwstormen.

Ook in vergelijking met de rest van het land staan we er nog goed voor. In andere delen van de staat New York zorgt de koude wind er voor dat de temperaturen aanvoelen als kouder dan -20°C, en in Minneapolis werd een record gevestigd van -40°C. En vorige week nog maar zorgden tornado's in het Zuiden voor meer dan 50 doden.
Wij kunnen dus nog niet echt klagen.

vrijdag 8 februari 2008

Lexington Candy Shop


Tijdens een wandeling door de Upper East Side kwamen we toevallig terecht in de Lexington Candy Shop, een authentieke diner waar het lijkt alsof de tijd is blijven stilstaan. Dat is eigenlijk ook het geval: de diner werd opgericht in 1925 en wordt al 3 generaties uitgebaat door dezelfde familie. Het interieur is nauwelijks veranderd sinds de jaren 1940 en op de muur kun je nog een origineel menu zien hangen, met grotendeels dezelfde gerechten als nu, maar jammer genoeg niet meer aan dezelfde prijzen -- 15 cent voor een glas melk, 45 cent voor een omelet, enzovoort.

Vooral de manier waarop ze hun frisdranken maken, spreekt enorm tot de verbeelding. Geen flesjes cola hier, maar wel een originele soda fountain uit 1948 waarmee je handgemaakte frisdrank krijgt. De serveerster spuit eerst wat huisgemaakte siroop in een glas waarna ze het verder vult met soda -- lekker!

Wij waren trouwens niet de enigen die onder de indruk waren van deze schattige diner. Foto's aan de muur tonen de vele celebrity's die hier al over de vloer kwamen. Zo kwamen Bill Clinton, Paul McCartney en Uma Thurman hier al een huisgemaakte cola drinken.

Foto van the Bridge and Tunnel Club

Celebrity watch: Vincent Pastore

Vandaag hebben we nog een celebrity gespot: Vincent Pastore. Fans van The Sopranos zullen hem zeker herkennen als Salvatore "Big Pussy" Bonpensiero. Hij kwam de bar binnengewandeld waar wij ook net iets aan het drinken waren. Zeer spannend allemaal.

woensdag 6 februari 2008

St. Paul's Chapel


Regelmatig wandelen we eens langs Ground Zero om te kijken hoe daar het met de werken staat. Langzaam maar zeker komt er wat vooruitgang te zien in de bouw van de Freedom Tower. Zo zie je stilaan wat van het stalen geraamte zichtbaar worden boven de grond. We zullen de toren zeker niet afgewerkt zien -- dat zal maar in 2010 zijn -- maar we vinden het niettemin leuk om de toren alvast een klein beetje te zien verschijnen.

Toen we hier vorige week waren, namen we ook een een kijkje in de vlak ernaast gelegen St. Paul's Chapel (foto). Na de aanslagen werd deze kerk gebruikt om de reddingswerkers op te vangen. Maandenlang stonden honderden vrijwilligers er paraat om voor hen te koken, bedden te maken, en bijstand te geven. Hier kun je wat foto's bekijken van de kerk op 11 september 2001.

Vandaag vind je in de kerk nog veel herinneringen en gedenkplaten aan 9/11 en er komen dan ook veel toeristen op af. Verder spreekt deze kerk ook enorm tot de verbeeling omdat het de ramp doorstond zonder dat ook maar één venster was gebroken, hoewel de zeven ingestorte gebouwen vlakbij stonden en gebouwen tot twee blokken verder schade ondervonden.

dinsdag 5 februari 2008

Stem Hier

Vandaag is het Super Tuesday: 24 staten houden hun voorverkiezing. Ook New York is daarbij, dus wij kijken met nog meer spanning dan gewoonlijk uit naar de resultaten.

UPDATE: Bij de Democraten won Clinton haar thuisstaat New York, zoals verwacht. McCain won bij de Republikeinen, ook zoals verwacht.

Het ziet er nu meer en meer naar uit dat McCain de kandidaat van de Republikeinen wordt. Je las het hier eerst (onderaan de post)! Voor de Democraten blijft het bijzonder spannend; wij geven een licht voordeel voor Obama.

Nog een Mangat

Het is hier altijd uitkijken als je over straat loopt. Niet zozeer voor criminaliteit of gevaarlijke chauffeurs, maar voor de ontploffende mangaten. Telkens als het vriest, begint er wel weer eentje te roken, en dan kan je maar beter uit de buurt blijven.

maandag 4 februari 2008

Yay Giants!

Vanavond lag de stad stil: de New York Giants speelden in de Superbowl (zowat de Champions' League voor American Football) tegen de New England Patriots. Tegen alle verwachtingen in wonnen de Giants in een bloedstollende match. Wij zijn dus erg dronken aan het vieren.

zaterdag 2 februari 2008

Groundhog Day

Iedereen heeft wel de film Groundhog Day met Bill Murray gezien. Vandaag was het in de VS echt zover. We zaten natuurlijk niet vast in een tijdlus, maar er was wel het spektakel rond de bosmarmot die het weer voorspelt. Elk jaar op 2 februari -- Groundhog Day -- zakken tienduizenden Amerikanen af naar Punxsutawney in Pennsylvania om daar de bosmarmot Phil het weer te zien voorspellen. De traditie wil dat als de marmot zijn schaduw ziet, hij terugkeert naar zijn hol omdat hij dit als een teken ziet dat de winter nog niet voorbij is. Ziet hij geen schaduw, dan zal de lengte vroeg komen dat jaar.

Dit jaar zag Punxsutawney Phil zijn schaduw, wat dus zou betekenen dat er nog 6 weken winter zit aan te komen. Hier zie je Phil in actie:



Gelukkig hebben wij in New York onze eigen bosmarmot -- Staten Island Chuck. En Chuck voorspelde deze ochtend vroeg dat we een vroege lente zullen krijgen. Wij zijn er alvast gerust in. Onze groundhog zou immers al in 80% van de gevallen de juiste voorspelling hebben gemaakt. Toch blijft zijn rivaal Punxsutawney Phil het populairst, ondanks zijn slechtere track record, vooral omdat de film met Bill Murray zich daar afspeelde.

vrijdag 1 februari 2008

Joanna Newsom

In de categorie "posts die mensen jaloers moeten maken": vanavond zijn we gaan kijken naar Joanna Newsom met het Brooklyn Philharmonic Orchestra. Net als bij Sufjan Stevens was haar muziek een goede keuze voor klassieke arrangementen, en het orkest voegde mooie accenten toe aan de liedjes van haar plaat Ys, zonder ze te overweldigen.

Wie niet jaloers is geworden door het voorgaande, raden we aan om eens te luisteren naar Peach, Plum, Pear, uit The Milk-Eyed Mender. Opgelet: Joanna heeft nogal een bijzondere stem, die in het begin onaangenaam kan klinken. Na een twintigtal keer luisteren is dat voorbij en kan je volop genieten: