vrijdag 2 november 2007

Sufjan Stevens - The BQE

Sufjan Stevens heeft een missie: de hele VS muzikaal in kaart brengen. Met zijn 50 States Project wil hij een album maken over elke Amerikaanse staat. Het is een beetje onduidelijk of het hem menens is, maar ondertussen heeft hij met Greetings From Michigan en Illinois wel al twee superplaten opgenomen.

Als tussendoortje werkte Sufjan aan een bijzonder project over de BQE. De Brooklyn-Queens Expressway is een verhoogde snelweg dwars door grote delen van New York, die hele buurten doormidden snijdt en waar het verkeer blijkbaar vreselijk is.

Wij hebben gelukkig twee tickets kunnen bemachtigen voor een van de drie uitverkochte opvoeringen van The BQE. Het was spectaculair: Sufjan componeerde een hybride tussen popmuziek, moderne klassieke muziek en jazz, en liet zijn rockmuzikanten perfect samenspelen met een klassiek orkest. Hier kan je een stuk beluisteren, en op Pitchfork vind je wat tekst en foto's. Maar we moeten er onmiddellijk bijvertellen dat de muziek of de foto's alleen niet opwegen tegen de totaal- ervaring. Naast de muziek had je immers ook nog kunstzinnig gemonteerde beelden van het verkeer op de BQE, het uitzicht uit de auto en dergelijke. Bovendien deed er ook nog een groep hoela-hoepdansers mee met lichtgevende hoela-hoeps -- ik hoop binnenkort een YouTube te vinden om dit duidelijk te maken.

Kortom, Sufjan Stevens is een van de meest getalenteerde muzikanten die er vandaag rondlopen. Als je hem nog niet kende, is hij bij deze warm aanbevolen.

Sufjan Stevens -- Chicago (uit Illinois)

Geen opmerkingen: