donderdag 14 februari 2008

Superdelegates

Jason Rae, op de foto links, is in België misschien nog niet bekend, maar deze 21-jarige student heeft een grote invloed op de keuze voor de volgende president van de VS. Hij is namelijk superdelegate in de Democratische partij.

Omdat zowel Barack Obama als Hillary Clinton heel populair blijken te zijn bij de Democratische kiezers, ziet het er niet naar uit dat een van hen het binnenkort zal opgeven. De precieze regels voor de nominatie van de presidentskandidaat worden dus steeds belangrijker.

De nominatie wordt beslist op de Democratische conventie, eind augustus. Wie daar een meerderheid van de 4,048 delegates achter zich krijgt, mag het in november opnemen tegen John McCain (of zijn vervanger). Je hoort hier dan ook vaak spreken over het magic number van 2,025 (4,048/2 + 1). De meeste delegates worden verkozen in de primaries en caucuses die we elke week volgen op CNN, maar er zijn ook 795 superdelegates die niet werden verkozen -- parlementsleden, gouverneurs en andere partijleiders zoals Jason, die in 2004 als 17-jarige werd verkozen in het bestuur van de Democraten in de staat Wisconsin. Normaal maakt de steun van de superdelegates niet uit, omdat er toch één kandidaat een duidelijke meerderheid van de stemmen heeft gehaald. Maar dit jaar zou het weleens nipt genoeg kunnen zijn, zodat de superdelegates het verschil zouden kunnen maken.

De campagnes van Obama en Clinton hengelen dus volop naar de steun van de superdelegates. Op die manier heeft Jason een tijdje geleden ontbeten met Chelsea Clinton (dochter van Bill en Hillary), ontmoette hij Michelle Obama (vrouw van Barack) en werd hij opgebeld door Madeleine Albright, John Kerry en zelfs Bill Clinton. Ondanks alle druk heeft Jason nog geen steun uitgesproken voor een van de kandidaten. Wellicht wacht hij op een uitnodiging voor een dineetje met Scarlett Johansson, die campagne voert voor Obama.

Geen opmerkingen: