vrijdag 15 februari 2008

Museum of Natural History

Het American Museum of Natural History is een van de grootste en mooiste musea van New York. Kunst zal je er niet vinden, maar wel een levensgroot model van een blauwe vinvis, en een meteoriet die 10,000 jaar geleden op aarde neerstortte. Je vindt er verder ook een prachtige collectie fossielen met metershoge skeletten van dinosaurussen (foto rechts) en mammoeten.

Wij brachten het meeste tijd door in het Rose Center for Earth and Space dat is aangebouwd aan het museum. Hierin bevindt zich een heus planetarium (foto links) en je kan er ook een uitgebreide tentoonstelling over het universum bezoeken. Na een korte film over de Big Bang kom je langs een spiraalvormig pad waar je meer kunt leren over de geschiedenis van het universum. Elke stap op dat pad stelt ongeveer 100 miljoen jaar voor, zodat je een idee krijgt over hoe lang het heeft geduurd voor de zon, de aarde en de maan zijn ontstaan. Helemaal op het einde van het pad is er een haartje op de tijdslijn geplakt, dat de volledige geschiedenis van de mens omvat. Na een wandeling van honderd meter stemt dat wat tot nederigheid.

Het hoogtepunt hier vonden we de film Cosmic Collisions die je kunt bekijken in het planetarium. De koepel van het planetarium fungeert als scherm en de stoelen staan een beetje naar achteren opgesteld zodat je alles goed kunt zien. Op deze manier lijkt het echt alsof je door de ruimte vliegt. Je ziet beelden van het Noorderlicht vanuit de ruimte. Robert Redford vertelt en laat zien hoe de maan is ontstaan uit een botsing van een planeet met onze aarde. Ook zie je prachtige beelden van de zon, gemaakt via de NASA-satellieten. Heel leuk en bijzonder de moeite.

Geen opmerkingen: