donderdag 3 januari 2008

Iowa Caucus, Live

Over een halfuurtje begint de voorverkiezing in Iowa, waarvan we rechtstreeks verslag uitbrengen voor al onze lezers die gewoon op de hoogte moéten zijn om twee uur 's nachts Belgische tijd. Om te beginnen volgt hier een kleine inleiding over het proces, want een caucus is niet hetzelfde als een verkiezing.

Een groot verschil tussen een caucus en een verkiezing is dat de stemming niet geheim is. Je moet je de caucus eerder voorstellen als een partijvergadering, waarbij iedereen die zich respectievelijk Democraat of Republikein noemt mag komen meevergaderen. Zo komen in elk district een paar honderd of zelfs duizend mensen samen.

Op de grond in het vergaderlokaal zijn er strepen getekend die hokjes vormen per kandidaat. Als je bijvoorbeeld Hillary Clinton steunt, moet je in het hokje gaan staan met haar naam ervoor, zoals in Eén jaar gratis. Daarop worden de koppen geteld.

Zoals in elk kiessysteem, zijn er natuurlijk nog wat gekke regels die alles ingewikkelder maken. Zo geldt er voor de Democraten per district een kiesdrempel van 15%. Als je favoriete kandidaat te weinig steun krijgt, moet je je aansluiten bij een andere kandidaat. Op die manier kan een kandidaat winnen waarover weinig mensen echt enthousiast zijn, maar die voor veel mensen een goede tweede keuze is; dit gebeurde bijvoorbeeld voor John Kerry vier jaar geleden en zou nu goed kunnen zijn voor Barack Obama en John Edwards.

7u19: Vergeten dat Iowa in een andere tijdzone ligt; over 40 minuten beginnen ze met stemmen.

8u21: CNN heeft de grote middelen ingezet, met overal cameraploegen en correspondenten; je kunt echt binnenkijken in de scholen en parochiezalen waar de caucus gehouden wordt. Ondertussen zijn de resultaten van de "entrance polls" binnen. Bij de Democraten zijn het veel mensen die voor het eerst naar een caucus gaan (goed voor Obama), bij de Republikeinen veel evangelische christenen (goed voor Huckabee).

8u26: De eerste resultaten! Democraten (2% geteld): Edwards 42%, Clinton 33%, Obama 25%.

8u33: Ook voor Republikeinen resultaten. 2% geteld: Huckabee 33%, Romney 24%, Thompson 17%, McCain 11%. Democraten ondertussen 5% geteld, maar de volgorde is gebleven.

8u37: Het wordt heel spannend bij de Democraten. 10% geteld: Edwards 34%, Clinton 32%, Obama 31%.

8u43: Reclame. Ze hebben hier ook een Win for Life, maar de prijs is iets beter: $5,000 per week!

8u56: CNN voorspelt dat Mike Huckabee wint bij de Republikeinen. Huckabee is een evangelische priester die sterk conservatieve standpunten inneemt -- hij noemt abortus een genocide, vergelijkt homo's met pedofielen en gelooft letterlijk in de Bijbel -- maar ook economisch wat meer populistisch denkt. De overwinning van Huckabee is vooral een sterke tegenslag voor Mitt Romney, die het nu erg moeilijk zal krijgen.

9u11: Bij de Democraten is ondertussen 53% geteld. Het blijft spannend: Obama 34%, Edwards 32%, Clinton 31%.

9u28: CNN voorspelt dat Barack Obama wint bij de Democraten. Met 73% geteld heeft hij 35%, tegen 31% voor Clinton en 31% voor Edwards. Wellicht betekent dit het einde voor John Edwards, die veel van zijn hoop op de staat had gezet. Hillary Clinton zal het heel moeilijk krijgen, zeker als ze over vijf dagen niet wint bij de voorverkiezing in New Hampshire.

9u42: De overwinning van Obama is des te opmerkelijker omdat Iowa voor 95% blank is. Dat ze toch voor een zwarte kandidaat kozen, toont aan dat Obama een brede aantrekkingskracht heeft.

10u50: Ondertussen hebben de meeste kandidaten hun overwinningsspeech gegeven -- ook de verliezers. Wij waren sterk onder de indruk van Edwards, die de gebrekkige Amerikaanse gezondheidszorg illustreerde met individuele verhalen. Ook Huckabee was goed, terwijl Clinton nogal geforceerd overkwam. Eén man gaf geen overwinningsspeech: Chris Dodd haalde minder dan 1% bij de Democraten en stapt uit de race.

12u16: De definitieve uitslagen zijn binnen voor de Democraten. Obama 38%, Edwards 30%, Clinton 29%. Republikeinen met 86% geteld: Huckabee 34%, Romney 26%, Thompson 13%, McCain 13%, Paul 10%, Giuliani 4%.

12u20: Obama's overwinningsspeech was duidelijk de beste van de avond. Op zijn beste momenten worden zijn speeches bijna preken, en wordt zijn overwinning een overwinning voor Amerika en de hele wereld. Het klinkt misschien dom, maar het werkt perfect als je hem bezig ziet. De meeste analyses geven dan ook aan dat Obama nu de favoriet is geworden voor de Democratische nominatie.

Voor de Republikeinen is het resultaat van vandaag veel minder duidelijk. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Huckabee de uiteindelijke genomineerde wordt -- hij is immers crazy -- en ook Romney lijkt uitgeteld. De grootste kanshebber op dit moment lijkt John McCain, de 71-jarige gematigde senator.

Het is een spannende avond geweest. De komende vijf dagen zal het resultaat druk geanalyseerd worden op tv en in de kranten, en op 8 januari houdt New Hampshire de tweede voorverkiezing. Misschien hebben we daarna een duidelijker zicht op wie de genomineerden zullen worden.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

juist op de radio gehoord dat mijn favoriet,obama bij de demokraten heeft gewonnen.proficiat Obama. groetjes

Anoniem zei

bedankt voor de interessante verklaring van het amerikaanse kiessysteem groetjes

Anoniem zei

Vermoedelijk hebben jullie al van Obama girl gehoord? Ik nog niet maar nu wel dankzij De Morgen . Ze zal in alle geval nu wel gelukkig zijn -uitkijken naar vogende You Tube clip (vorige 5 Mio hits).