woensdag 2 januari 2008

Iowa Caucus

Na een drukke week in België zijn we terug in New York aangekomen. Nog eens de groeten en een gelukkig nieuwjaar aan iedereen, vooral dan aan degenen die we jammer genoeg niet konden bezoeken.

In de VS heeft het politieke seizoen ondertussen maar een hele korte pauze genomen rond de feestdagen, want morgen houdt de staat Iowa zijn caucus of voorverkiezing. Hoewel Iowa maar een kleine staat is, is de caucus cruciaal in de presidentsverkiezingen omwille van de media-aandacht die eraan wordt geschonken. Overmorgen zijn er wellicht nog maar een vijftal mensen die een ernstige kans maken om in november tot president te worden verkozen.

Wie de caucus precies wint en dus nog een kans maakt, is trouwens ingewikkelder dan het lijkt. Het is immers niet zo belangrijk om de meeste stemmen te halen, maar wel om het beter te doen dan de verwachtingen en om zo in het nieuws te komen. In 2004 werd bijvoorbeeld op voorhand niet veel verwacht van John Kerry, maar toch won hij de caucus. Dankzij de positieve berichtgeving won hij daarna gemakkelijk de nominatie.

Wat betekent dit eigenlijk allemaal voor de wereld? De komende maanden zal er veel meer gepraat worden over de verschillende standpunten van de kandidaten, maar grosso modo kan je stellen dat alle Republikeinen het buitenlandse beleid van Bush willen voortzetten, en dat alle Democraten het willen veranderen. Wij volgen alles in elk geval op de voet, en zullen regelmatig verslag blijven uitbrengen.

1 opmerking:

Anoniem zei

laten we allen onze vingers kruisen voor obama.Hop,hop,hop Obama aan den top.Groetjes