donderdag 6 december 2007

Mitt Romney

De campagne voor de presidentsverkiezingen van 2008 is al volop onderweg; over minder dan een maand vinden de eerste voorverkiezingen plaats in Iowa. Aan de Democratische kant zijn de belangrijkste kandidaten vrij bekend in België: Hillary Clinton (de vrouw van Bill), John Edwards (4 jaar geleden kandidaat-vice-president) en Barack Obama. Bij de Republikeinen is alleen Rudy Guiliani, de burgemeester van New York op 11 september, een beetje bekend in Europa. Nochtans ligt het veld daar helemaal open: er zijn vijf kandidaten met een ernstige kans op de nominatie.

Een van de grootste kanshebbers is Mitt Romney, de vorige gouverneur van de staat Massachusetts. Bijzonder aan zijn kandidatuur is dat Romney een Mormoon is, wat niet overal even goed wordt ontvangen. Mormonen geloven immers dat Jezus de broer was van de duivel, mensen na hun dood goden worden en dat de tuin van Eden in de VS lag, wat voor de meeste christenen getuigt van ketterij.

Om dat probleem uit de weg te ruimen, gaf Romney vandaag een belangrijke speech over de rol van godsdienst in de politiek. Die werd op voorhand vergeleken met de beroemde speech van John F. Kennedy, die vijftig jaar geleden moest uitleggen dat hij als katholiek zijn politiek niet met de Paus zou aftoetsen. (Lees hier de volledige speech van Kennedy).

Een bijkomende moeilijkheid voor Romney is dat hij niet kon zeggen dat geloof irrelevant is voor een president: hij mikt immers op de stemmen van conservatieve christenen die de scheiding van Kerk en staat in twijfel trekken. Daarom kwam zijn speech er in grote lijnen op neer dat de volgende president wel gelovig moet zijn, maar dat de precieze inhoud van dat geloof niet belangrijk is. Het is een moeilijke spreidstand, maar de meeste Republikeinse commentatoren vonden Romneys speech een succes.

Deze hele episode toont in elk geval aan dat de rol van godsdienst in de politiek volledig anders wordt begrepen in Europa dan in de VS. Waar de meeste Europeanen zich ongemakkelijk zouden voelen bij een politicus die zijn geloof sterk benadrukt, zijn atheïsten in de VS zo goed als onverkiesbaar.

Je kan de speech van Mitt Romney bekijken of lezen op zijn website.

(foto door Flickr-gebruiker sethrubenstein onder een Creative Commons-licentie)

Geen opmerkingen: