zaterdag 5 januari 2008

Punten

Nu de examens al een paar weken achter ons liggen, wachten we vol spanning op onze punten. Nu ja, spanning: voor ons zijn de precieze punten niet zo belangrijk. We weten trouwens niet echt hoe je de punten hier met die in Leuven kunt vergelijken: in plaats van een cijfer op 20 krijg je hier een letter: A, A-, B+, B, B-, C, D of F (alleen F is gebuisd).

Voor de Amerikaanse studenten hangt er veel meer af van de punten: je moet immers een bepaald gemiddelde halen om in aanmerking te komen voor interessante stageplaatsen of jobs. Onze Amerikaanse collega's studeren dan ook beduidend harder dan de buitenlanders.

Een bijzonderheid aan het Amerikaanse systeem is ook dat de punten "op een curve" worden gegeven. Dat betekent dat de prof op voorhand al weet hoe vaak hij bepaalde punten zal geven, en de examens dan rangschikt. Je krijgt dus niet altijd een A op een schitterend examen: als je klasgenoten het nog beter hebben gedaan, kan het maar een A- of nog minder betekenen. Dit werkt natuurlijk concurrentie tussen de studenten nogal sterk in de hand, en het is hier dan ook niet de gewoonte om notities te delen of elkaar anderszins te helpen.

Geen opmerkingen: