dinsdag 8 januari 2008

New Hampshire Primary

Morgen houdt de staat New Hampshire, in het noordoosten van de VS, de tweede* voorverkiezing voor de presidentsverkiezingen van november. Net als Iowa telt de staat vooral rijke, blanke plattelandsbewoners, maar New Hampshire heeft meer een traditie om op onafhankelijke, gematigde kandidaten te stemmen.

Toch heeft het resultaat in Iowa, vooral bij de Democraten, een enorme invloed gehad op de peilingen in New Hampshire. Tot vorige week had Hillary Clinton een voorsprong van bijna 10% op Barack Obama, ondertussen is dat omgekeerd en is Obama favoriet om morgen te winnen. De Obamamania die in heel het land woedt, zal daar zeker iets mee te maken hebben. De kranten staan elke dag vol met analyses over de verkiezingen, die bijna allemaal positief zijn voor Obama.

Het is ons opgevallen dat de verkiezingen enorm leven in de VS. Er zijn voortdurend debatten en andere politieke programma's op tv, en de mensen zijn er ook echt mee bezig. Misschien is er dit jaar meer aandacht dan anders omdat iedereen de huidige president echt beu is, maar wij vonden het in elk geval bemoedigend dat er zo uitgebreid wordt nagedacht over de richting die de VS de komende jaren uit moet.

*Voor de Republikeinen is het eigenlijk de derde; Mitt Romney won dit weekend de onbetekenende staat Wyoming.

1 opmerking:

Anoniem zei

obama- goed begonnen half gewonnen, maar ook , eerste gewin is kattegespin ; maw hopelijk piekt hij niet te vroeg ; alhoewel Bill Clinton's venijnige reaktie wel iets zegt over de paniek bij hen. Dit soort politieke wijsheden als een voordeur om maar te zeggen dat naast het wereldprobleem BHV we toch enige aandacht hebben voor wat er zo in nog elders kan staan te gebeuren.