dinsdag 15 januari 2008

Michigan Primary

Met ongeveer 10 miljoen inwoners is Michigan een van de grootste staten van de VS. Vandaag hielden de Republikeinen er hun primary. Mitt Romney won, voor John McCain en de andere 5 kandidaten. Nu we hier een iets duidelijker zicht hebben op de tussenstand in de verkiezing, is het misschien een goed moment om wat indrukken over de belangrijkste kandidaten te geven.

John McCain is wellicht de favoriet bij de Republikeinen. De 71-jarige senator heeft veruit de meeste ervaring, en is ook de favoriet van de media. Hoewel hij in het algemeen vrij conservatief is, wordt hij algemeen beschouwd als de meest gematigde van de Republikeinen. Wat zijn buitenlands beleid betreft, heeft hij zich als enige Republikein duidelijk uitgesproken tegen foltering, maar anderzijds steunt hij de oorlog in Irak voor 100%.

Mitt Romney staat hier vooral bekend als een flip-flopper, iemand die van mening verandert zodra de peilingen het aangeven. Als gouverneur van de linkse staat Massachussetts was hij bijvoorbeeld voor abortus, maar nu is hij ertegen. Hij werd ook al op enkele leugentjes betrapt, en veel kiezers vertrouwen hem niet.
Als zakenman en organisator van de Olympische Winterspelen belooft Romney vooral meer competentie in Washington. Hij heeft zich ook al uitgesproken voor verandering, maar zoals de andere Republikeinen durft hij president Bush niet expliciet af te vallen.

Mike Huckabee is een evangelische priester en ook gouverneur van de conservatieve staat Arkansas. Hij neemt de Bijbel letterlijk (inclusief creationisme) en neemt sterk conservatieve standpunten in rond social issues (ethische kwesties). Anderzijds is hij economisch vrij links naar Amerikaanse standaarden, en wil hij meer doen tegen armoede.
De grote sterkte van Huckabee is dat hij bijzonder sympathiek overkomt. Hij speelt basgitaar en vertelt innemend over hoe hij zijn eetverslaving overwon -- hij verloor 50 kilo. Als we hem op tv bezig zien, moeten we onszelf voortdurend herinneren aan zijn crazy ideeën, of we zouden fervente supporters worden.

Deze drie kandidaten zijn tot nu toe altijd de eerste drie geweest in de belangrijke voorverkiezingen. Het is dan ook waarschijnlijk dat een van deze drie de Republikeinse nominatie wint. Maar ook Rudy Giuliani is nog in de running. De burgemeester van New York op 11 september voert campagne als een volbloed strijder tegen terrorisme, maar het lijkt erop dat de tactiek om de kiezers zo bang mogelijk te maken niet meer helpt.

Geen opmerkingen: