dinsdag 22 april 2008

Pennsylvania Primary

Vandaag houdt de staat Pennsylvania haar voorverkiezing. Het wordt hier al soms de "potentially pivotal Pennsylvania primary" genoemd, omdat vandaag misschien definitief de Democratische kandidaat bepaald kan worden. Pennsylvania is met 12 miljoen inwoners immers een van de grootste staten van Amerika, en de voorlaatste grote staat waar nog voorverkiezingen worden gehouden.

Barack Obama zou het goed moeten doen in de grootstad Philadelphia, waar veel zwarten wonen. Toen wij in Philadelphia waren, merkten we inderdaad grote steun voor Obama: we telden meer dan 25 affiches voor Obama, tegen een stuk of tien voor Hillary. We werden ook minstens vijf keer aangesproken door supporters van Obama die vroegen of we al geregistreerd waren om te stemmen.

Toch wordt Hillary Clinton algemeen als favoriet beschouwd, omdat de Democraten in Pennsylvania vooral bestaan uit blanke arbeiders, haar sterkste supporters. De staat bevat namelijk veel zware industrie, waar er sinds de jaren 1970 alsmaar minder jobs zijn -- een beetje zoals in Wallonië. Hillary scoort meestal beter bij arbeiders, omdat ze het imago heeft van een harde werker, die bezig is met de economische problemen van werknemers. Wij schatten dan ook dat Hillary vandaag zal winnen met ongeveer 10% verschil.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

ltfniJullie schatting was nogal goed; het was exact 10%! Voorspel dan meteen maar even wie uiteindelijk wint... want dat is wat iedereen nu steeds meer en meer bezighoudt, niet?

laurens zei

Dat is niet moeilijk: Obama.

Voor de primaries is het een kwestie van tijd voor Hillary opgeeft; ik schat ergens tussen 20 mei en 5 juni.

De algemene verkiezing zal ook niet zo spannend worden als iedereen denkt; McCain is namelijk een vreselijk zwakke kandidaat.

We kunnen trouwens ook niet té veel pluimen op onze hoed steken voor onze voorspelling: met alle stemmen geteld is het verschil maar 9.1% :)