donderdag 24 april 2008

Internet

Amerikaanse rechtenstudenten gaan niet zomaar met pen en papier naar de les. De overgrote meerderheid neemt zijn laptop mee om notities te nemen. Meestal zijn het enkel de buitenlandse studenten -- waaronder ook wij -- die nog op de ouderwetse manier noteren. De leslokalen van NYU zijn hier ook helemaal aan aangepast: elke plaats heeft zijn eigen stopcontact en in elk lokaal is er draadloos internet.

Er zijn natuurlijk heel wat voordelen aan noteren met je laptop: je kunt je notities makkelijk aanvullen en herstructuren later, en als je snel genoeg kunt typen, kun je nagenoeg elk woord dat de prof zegt, noteren. Een nadeel is wel dat je heel snel afgeleid kan zijn door het internet. En dat merk je ook in de les. Als je een eventjes rondkijkt, zie je heel wat studenten nieuwssites bekijken, hun mail checken, online shoppen, spelletjes spelen enzovoort. En de prof weet natuurlijk niet of je nu aan het noteren bent, dan wel aan het msn'en met je buurman.

Chicago Law School had hier genoeg van gekregen en sinds spring break is er daar geen draadloos internet meer in de leslokalen. Zoals te verwachten was, waren de studenten hier helemaal niet over te spreken. Zij zeggen dat de proffen hun lessen maar wat interessanter moeten maken, zodat de studenten vanzelf opletten. Dit lijkt ons toch niet helemaal juist. We hebben die ene keer dat we met laptop naar de les kwamen namelijk zelf ondervonden hoe verleidelijk het internet wel is, ongeacht hoe interessant de prof daar staat te vertellen. Maar is het de taak van de universiteit om studenten tegen zichzelf te beschermen? Blijkbaar wel, volgens de University of Chicago, die ironisch genoeg vooral bekendstaat om haar afkeer van paternalistische rechtsregels. Bovendien zullen studenten ook zonder internet genoeg afleiding vinden. In Chicago zit blijkbaar iedereen nu patience te spelen, of zijn foto's te bekijken.

Geen opmerkingen: