dinsdag 22 april 2008

Passover/Pesach

Omdat er in New York een heel grote Joodse gemeenschap woont, merken we hier ook sterk de Joodse feestdagen op. Deze week is het Passover (Pesach, het Joodse paasfeest); hiermee wordt de uittocht uit Egypte onder leiding van Mozes en de bevrijding van van de Israëlieten uit de slavernij herdacht.

De term Passover komt voort uit het Bijbelse verhaal van de Tien Plagen die God over Egypte bracht, als straf voor hun behandeling van de Joden. De Tiende Plaag was de dood van alle eerstgeborenen uit Egyptische families. De Israëlieten smeerden het bloed van een geofferd lam op hun deurposten, zodat God hun huizen zou passeren en hun eerstgeborenen zou sparen ("He passed over").

In alle supermarkten zie je nu tal van koosjere delicatessegerechten liggen, speciaal voor Passover. Zo eet men onder andere ongerezen, plat brood (matzo), omdat de Israëlieten tijdens hun overhaaste uittocht geen tijd zouden gehad hebben om het brood te laten rijzen.

Er is trouwens ook link met het Christendom. Zo zou Christus' laatste avondmaal een Passover-feest geweest zijn, en het brood zou ook een matzo geweest zijn. Vandaar dat christelijke hosties ook plat zijn.

Geen opmerkingen: