maandag 7 april 2008

John McCain Moppert voor Amerika

Lang geleden dat we nog iets hebben geschreven over de campagne van John McCain, de Republikeinse presidentskandidaat. Dat kwam doordat de Democratische voorverkiezingen de meeste media-aandacht opslorpen, met de voortdurende aanvallen en tegenaanvallen tussen Hillary Clinton en Barack Obama. Misschien kwam het ook doordat McCain zelf een dutje aan het doen was.

McCain is namelijk oud. Als 72-jarige zou hij de oudste president ooit worden; na twee termijnen zou hij 80 zijn. Op zich is dat niet onoverkomelijk; veel oudere mensen zijn nog jong van geest. McCain is dat jammer genoeg niet: als hij geen politicus was, zat hij waarschijnlijk de hele dag vanuit een luie zetel zijn gazon in de gaten te houden. Als kinderen er hun bal kwamen halen, zou hij roepen, "Get orf my lawn!", gevolgd door onverstaanbaar gemompel. Maar we wijken af.

Je zou denken dat McCain zijn best zou doen om op een of andere manier te appelleren aan minder oude kiezers. Maar hij lijkt het tegendeel te doen: zijn hele campagne benadrukt nationale trots, militaire dienst en vooral veel oorlog. Hij zei onlangs dat de VS wat hem betreft nog honderd jaar in Irak mogen blijven, en hij stuurt ook aan op een oorlog met Iran. Het valt daarbij altijd op dat die oorlogen worden verantwoord door een soort eergevoel, zoals hier:

"In Iraq our national security interests and our national values converge. Iraq is truly the test of a generation, for America and for our role in the world. Faced with similar challenges, previous generations of Americans have passed such tests with honor. It is now our turn to demonstrate that our power, ennobled by our principles, is the greatest force for good on earth today. Iraq's transformation into a secure democracy and a force for freedom in the greater Middle East is the calling of our age. We can succeed."

Het lijkt ons een slecht idee om oorlogen te beginnen of verder te zetten uit een misplaatst nationaal eergevoel, of om even dapper te zijn als vorige generaties. Maar wij zijn dan ook geen Republikeinen.

Geen opmerkingen: