maandag 31 maart 2008

Tussen de sluipschutters

Elke verkiezingscampagne heeft zo zijn bepalende momenten. Het tv-debat tussen Kennedy en Nixon, "Wie gelooft die mensen nog?", enzovoort. Ook in de huidige presidentsverkiezingen is er al heel wat gebeurd. Vorige week een derde moment, toen Hillary Clinton een persconferentie gaf over haar ervaring in Bosnië:



Hillary overdreef dus hoe gevaarlijk haar trip naar Tuzla eigenlijk was. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe schadelijk deze leugen precies is voor Hillary, maar er is toch al wat negatieve berichtgeving over gekomen.

Het grote probleem is dat de Clintons al een tijdje een reputatie hebben om nogal losjes om te gaan met de waarheid -- denk maar aan de beroemde uitspraak "I did not have sexual relations with that woman". Deze nieuwe uitschuiver herinnert het publiek en de media nog maar eens aan alle schandalen uit de jaren '90.

Bovendien heeft Hillary het minischandaal vrij slecht aangepakt: eerst gaf ze het verhaal in de video. Toen er tegenstrijdige berichten kwamen van andere deelnemers aan de reis, bevestigde ze nogmaals haar versie. Pas nadat er videobeelden opdoken, en ook militaire bronnen het gevaar ontkenden, nam Hillary haar verhaal terug. Ze had dan ook nog eens een zeer zwak excuus: ze zou te weinig slaap gehad hebben en daardoor was haar herinnering vertroebeld.

Voorlopig lijkt de storm wat geweken, en wellicht zal deze zaak niet fataal zijn voor Hillary's campagne. Maar de schade aan haar geloofwaardigheid zou zich nog kunnen wreken de komende weken en maanden.

1 opmerking:

Anoniem zei

Die Hillary toch,kan al even hard liegen als haar wederhelft.Ik hoop van harte dat de amerikanen hun gezond verstand zullen gebruiken.Geen pinokkio als leider van één van de machtigste landen van de wereld en ik wil zo iemand ook niet zien bij de navo.Groetjes