vrijdag 28 maart 2008

Niet "God Bless America"...

Als vervolg op de post van gisteren, bespreken we vandaag opnieuw een belangrijk moment in de verkiezingscampagne. De video hieronder bevat fragmenten uit de preken van Jeremiah Wright, tot voor kort de dominee van de kerk van Barack Obama:



De ontdekking van deze video -- waarschijnlijk gelekt door de omgeving van Hillary Clinton -- was zonder twijfel het grootste politieke nieuws van het jaar. De video werd ondertussen al zo vaak op de verschillende nieuwszenders afgespeeld dat we de tekst al bijna van buiten kennen.

Wat is er precies zo controversieel? Minstens twee aspecten van de zaak worden in de VS anders bekeken dan in Europa: de invloed van godsdienst op politici, en het belang van patriottisme. Het eerste is de reden waarom de video een politiek schandaal is. Waar de meeste Belgen niet meteen zwaar zouden tillen aan de uitspraken van de dominee van een politicus -- toegegeven, misschien zou het anders liggen voor een imam -- geloven vele Amerikanen dat Wright dicht genoeg bij Obama staat om te vrezen dat ze dezelfde meningen delen.

Patriottisme legt de omvang van de controverse uit: het fragmentje dat het vaakst wordt herhaald is de uitspraak: "No, no, no. Not God Bless America: God DAMN America". Voor Belgen kan het misschien verrassend klinken, maar iemand anti-Amerikaans noemen, is hier zowat de ergst mogelijke politieke beschuldiging. De woorden van Wright passen wel in een context, maar dat telt niet: het is nooit aanvaardbaar om iets negatiefs te zeggen over Amerika.

Een bijkomend element dat de zaak een politiek mijnenveld maakt, is hoe gevoelig ras nog steeds ligt in de VS. Vele zwarten voelen zich bijvoorbeeld het slachtoffer van discriminatie in het verleden en het heden, terwijl vele blanken zich benadeeld voelen door positieve discriminatie.

De zaak-Wright nam zulke grote proporties aan dat Barack Obama zich gedwongen zag om een grote speech te geven over de rol van ras in Amerika en hoe hij de relaties tussen de verschillende gemeenschappen hoopt te verbeteren. Volgens de meeste commentatoren was de speech een schot in de roos, waarin hij het moeilijke onderwerp met veel nuance benaderde. Anderzijds blijft een deel van de media erbij dat Obama niet genoeg afstand nam van zijn dominee. Obama's politieke tegenstanders zijn ook verdeeld: de Republikeinen John McCain en Mike Huckabee hebben al gezegd dat de controverse wat hun betreft over is, Hillary Clinton vindt dat Obama een verkeerde keuze van dominee maakte.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

(...)-- toegegeven, misschien zou het anders liggen voor een imam -- (...)

insinueer je dat Barack Hussein Obama een moslim is?!

laurens zei

In context: "Waar de meeste Belgen niet meteen zwaar zouden tillen aan de uitspraken van de dominee van een politicus -- toegegeven, misschien zou het anders liggen voor een imam (...)"

De verwijzing naar imam slaat duidelijk op een hypothetische Belgische politicus.

Barack Obama is geen moslim, hij is een protestant. Misschien heb je iets gelezen over zijn controversiƫle dominee, in de post hierboven bijvoorbeeld.

Leuke touch trouwens, om de volledige voornaam van Obama te vermelden. Kwestie van hem te onderscheiden van al die andere Barack Obama's die overal rondlopen.