zondag 23 maart 2008

Independence National Historical Park

Philadelphia heeft zoals gezegd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het was de eerste hoofdstad van Amerika in de jaren 1790 en je vindt er dan ook nog veel historische gebouwen uit de tijd van de revolutie.

Het toeristische centrum is het Independence National Historical Park, waar je alle grote attracties vindt: Independence Hall (foto links), waar de Grondwet en de Onafhankelijkheidsverklaring werden ondertekend, en ook de wereldberoemde Liberty Bell (foto linksonder).

De Assembly Hall van Independence Hall (foto rechts) maakte het meeste indruk op ons. Op 2 juli 1776 werd hier gestemd voor de onafhankelijkheid van Amerika en kreeg Thomas Jefferson de opdracht om een Onafhankelijkheids- verklaring te schrijven. Die werd 2 dagen later aangenomen op wat nu wordt gevierd als Independence Day. In augustus waren alle Founding Fathers hier nogmaals verzameld om de originele handgeschreven Verklaring te ondertekenen (dit origineel hebben we trouwens bezichtigd in de National Archives tijdens onze trip naar Washington).

De Liberty Bell viel een beetje tegen -- al bij al is het een gewone, niet eens zo mooie klok die dan ook nog eens kapot is, maar het belang ervan voor de Amerikanen mag niet worden onderschat. Het is namelijk een van belangrijkste symbolen van de Amerikaanse geschiedenis.

De Liberty Bell werd in 1751 besteld om vijftig jaar religieuze vrijheid in Pennsylvania te vieren. In 1774 veranderde ze van betekenis toen ze werd geluid bij de opening van het eerste Continentaal Congres, de voorloper van het huidige parlement. Maar in de 19e eeuw begonnen de tegenstanders van slavernij de klok te gebruiken als een algemeen symbool van vrijheid, gelet op de inscriptie "Proclaim LIBERTY throughout all the Land unto all the Inhabitants thereof". Voor hen betekende "all Inhabitants" echt iedereen, met inbegrip van zwarten en later ook vrouwen.

Voor diegenen die benieuwd zijn geworden naar de klok, maar niet in Philadelphia geraken, kan een replica gevonden worden in de universiteitsbibliotheek van Leuven.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Niet vergeten te kijken naar John Adams op HBO op zondag :-)

laurens zei

Jammer genoeg hebben we hier alleen basic cable, geen HBO dus. Maar ik neem aan dat we binnen afzienbare tijd de DVD's van jou zullen kunnen lenen :-)