vrijdag 21 maart 2008

The High Line

New York is vandaag een enorm dienstencentrum en telt nauwelijks nog industrie. Maar tot in de 20e eeuw stonden er heel wat fabrieken in Manhattan. De overblijfselen daarvan zijn vooral in Lower Manhattan nog duidelijk, bijvoorbeeld in het grote aantal fabrieksgebouwen dat tot industriƫle lofts is omgebouwd.

Een bijzonder stuk industrieel erfgoed is de High Line (foto). Dat was een verhoogde spoorweg die goederen van en naar de fabrieken in Manhattan moest brengen, en ongeveer twee kilometer lang tussen gebouwen en over straten kronkelde. Ze is al lang buiten gebruik en zou normaal afgebroken worden in de jaren '90.

Maar een aantal buurtbewoners vonden de High Line te uniek om te verdwijnen, en stelden voor om ze te bewaren en de sporen te vervangen door een verhoogd park. Het op het eerste gezicht belachelijke idee vond genoeg supporters, en het park op de High Line wordt nu aangelegd. Hier kun je zien hoe het eruit zal zien (klik op "slide show").

Jammer genoeg gaat het eerste deel van het park pas open in de herfst, dus zullen we niet bij de opening kunnen zijn. Maar vele New Yorkers wachten niet op de opening om zich in de buurt te gaan vestigen die tot High Line District werd herdoopt. De prijzen schoten er de hoogte in en er worden heel wat nieuwe, mooie en bijzonder chique appartementen neergezet.

Geen opmerkingen: