dinsdag 11 maart 2008

Eliot Spitzer

Het schandaal van de week draait deze week rond Eliot Spitzer, de Democratische gouverneur van New York. Gisteren raakte bekend dat Spitzer gebruik maakte van de diensten van een exclusief prostitutienetwerk, met prijzen tot $5,500 per uur.

Zoals het hoort voor een goed schandaal, is het verhaal van Spitzer bijzonder ironisch. Spitzer werd immers tot gouverneur verkozen in 2006, nadat hij bekend werd als een agressieve procureur-generaal. Hij onderzocht onder andere enkele grote prostitutieschandalen. Vandaag doken oude tv-beelden op waarin Spitzer zelf uitlegde hoe hij prostitutienetwerken oprolde, en welke sporen de cliënten achterlieten.

De vraag rijst nu of Spitzer ontslag zal nemen of zelfs afgezet zal worden. Op een persconferentie gaf hij daar in elk geval nog geen aanwijzingen voor. (UPDATE: Spitzer maakte vandaag, 12 maart, bekend dat hij ontslag neemt). Zijn opvolger zou luitenant-gouverneur David Paterson worden. Paterson zou de eerste zwarte gouverneur van New York worden, en de eerste blinde gouverneur in de VS -- maar blijkbaar zou hij er niet zo'n zin in hebben. Spitzers eventuele ontslag zou ook gevolgen kunnen hebben voor de presidentsverkiezingen: Spitzer steunt Hillary Clinton en is ook niet langer een superdelegate zolang hij gouverneur blijft. De naam van Spitzer was trouwens binnen een uur nadat het schandaal losbarstte van Hillary's website verwijderd.

Een laatste pijnlijk detail: op de persconferentie waar Spitzer de feiten toegaf, werd hij geflankeerd door zijn vrouw. Politici nemen hun vrouw nooit mee naar persconferenties, behalve dus als ze in een seksschandaal zijn verzeild. Bijna overal waar er werd gepraat over het schandaal -- en het was echt overal, in de media, op straat en in de les -- had iedereen medelijden met die arme mevrouw Spitzer: bedrogen met prostituees en toch naast je man moeten staan op het podium.

Geen opmerkingen: