zondag 20 januari 2008

Martin Luther King Jr. Day

Maandag is het Martin Luther King Jr. Day, een officiële feestdag hier in de VS. Op de derde maandag van januari (rond de verjaardag van King op 15 januari) wordt sinds 1986 de geboorte en het leven van Dr. King gevierd. In de kranten en op tv is er geen ontkomen aan de feestdag, zodat iedereen nog eens wordt herinnerd aan zijn ongelofelijke strijd.

Hoewel er al meteen na zijn moord een campagne begon om King een feestdag te geven, duurde het nog 15 jaar alvorens deze er ook effectief kwam. Er waren immers vele senatoren (voornamelijk uit het Zuiden) gekant tegen deze feestdag en ook President Reagan was er niet voor te vinden. Amerika had voordien immers nog maar 3 feestdagen opgedragen aan individuen -- Kerstmis, President's day voor de verjaardag van Washington, en verder nog Columbus Day. De tegenstanders vonden dat andere Amerikanen meer recht hadden op een feestdag, zoals bijvoorbeeld Lincoln of JFK. Gelukkig hebben de voorstanders het gehaald, onder andere dankzij een petitie ondertekend door meer dan 6 miljoen Amerikanen.

Wij vinden het een goed idee om deze dag aan te grijpen om nog even stil te staan bij de belangrijke rol die Martin Luther King heeft gespeeld in wegwerken van de segregatie en raciale discriminatie in Amerika. En hoe kan dit beter dan door zijn wereldberoemde "I Have A Dream" speech nog eens te beluisteren. Op ons maakt deze speech sinds onze reis naar Washington nog meer indruk dan voorheen. Wij stonden immers op de trappen van het Lincoln Memorial op de precieze plaats waar King zijn speech bracht. Een gedenkplaat markeert daar deze historische gebeurtenis (foto).



MLK Day is ook een belangrijke politieke dag voor de Democratische Partij (waar zwarten overweldigend op stemmen). Zowel Hillary Clinton als Barack Obama gaven een speech in een traditioneel zwarte kerk. De speech van Obama, in de kerk van Martin Luther King Jr. in Atlanta, was naar gewoonte subliem; je kan ze hier lezen.

Geen opmerkingen: