maandag 10 december 2007

Potato/potato: Restaurant

(Onder het motto "You say po-tee-to, I say po-ta-to": kleine verschillen tussen Europa en de VS)

Op restaurant gaan in de VS verschilt op subtiele manieren van Europa. De belangrijkste is dat je altijd een fooi moet geven, en de andere verschillen vloeien daar waarschijnlijk uit voort.

Eén gevolg is dat de service bijna altijd uitzonderlijk vriendelijk is. Van het moment dat je binnenkomt totdat je de rekening krijgt, is het alsof je wordt bediend door de overdreven vriendelijke Mr. Humphries uit Are You Being Served? of de Yes Guy uit The Simpsons. We zijn onderhand zo gewoon geraakt aan uitzonderlijke service, dat we schrikken als we ergens volgens de Europese standaard -- afstandelijk beleefd -- worden bediend.

Wat wel bizar is, is dat voor de Amerikanen goede service blijkbaar synoniem is met snelle service. Voor een volledig driegangenmenu ben je ongeveer een uur binnen in een restaurant, alleen een hoofdschotel komt neer op een dik half uur. Dat komt doordat ze onmiddellijk je bestelling voor drank opnemen (niet alleen aperitief), vijf minuten later vragen wat je wilt eten en je eerste schotel vijf minuten later brengen. Alles wordt ook afgeruimd zodra je je bestek hebt neergelegd, en de volgende schotel volgt weer vijf minuten later. Als je aangeeft dat je geen dessert of koffie meer wilt, brengen ze automatisch de rekening.

Een laatste verschil is het water. Vele restaurantgangers bestellen hier geen drank, omdat je altijd gratis kraantjeswater krijgt. Wij doen daar niet aan mee, omdat het water niet zo lekker is. Anderzijds zou dat niet zo'n slecht idee zijn, omdat de drank hier disproportioneel duurder is dan het eten -- $5 of 6 (plus taksen en fooi) voor een pintje, veel meer voor wijn.

Geen opmerkingen: