dinsdag 11 september 2007

Fooi

Tot nog toe is de aanpassing aan de American Way of Life relatief rimpelloos verlopen. Hetgeen ons voorlopig nog het meeste zorgen baart, is hoeveel fooi we moeten geven op café of restaurant. Het horecapersoneel in Amerika heeft doorgaans een veel te laag basisloon, en is grotendeels afhankelijk van fooien om tot een redelijk inkomen te komen. Het is met andere woorden belangrijk te weten hoeveel je precies moet geven. Je moet ook beseffen dat je altijd een fooi moet achterlaten, zelfs als de service eigenlijk slecht was -- blijkbaar mag je in geen geval onder de 10%-drempel gaan. Aan de andere kant willen we natuurlijk ook niet te veel geven. Voorlopig geven we tussen de 15 en 20% en dit heeft ons toch nog geen zure gezichten opgeleverd.

Ook belangrijk om weten, is dat kappers, taxichauffeurs, en ook de pizza boy een fooi verwachten. Zelfs wanneer je in een restaurant eten gaat afhalen, moet je een fooi betalen. Er heeft immers iemand je bestelling opgenomen en doorgegeven, je maaltijd ingepakt en klaargezet.

Er zijn ook nog extra regels die het allemaal wat ingewikkelder maken: zo wil de pizza boy een extra dollar bij slecht weer, verwacht de taxichauffeur iets extra's als je bagage bij hebt, enzovoort.

We zitten dan ook vaak op restaurant te rekenen om toch maar een juiste fooi te geven. Vaak willen we immers nog terugkeren, en dan wil je niet bekend staan als gierigaard.

Geen opmerkingen: