donderdag 22 november 2007

Thanksgiving

Elk jaar, op de derde vierde donderdag van november, viert Amerika Thanksgiving. Met deze feestdag willen de Amerikanen hun dank uitdrukken voor wat de oogst heeft voortgebracht. Hoewel de geschiedenis teruggaat tot het begin van de 17de eeuw met de mytische eerste Thanksgiving tussen pelgrims en indianen, is het eigenlijk een product van de Burgeroorlog. President Lincoln riep in 1863, in het midden van de oorlog, een nationale feestdag van Thanksgiving uit. De bekende beelden van pelgrims die in vrede leefden met de natuur en de indianen, diende om de gemeenschappelijke geschiedenis van Noorderlingen en Zuiderlingen te beklemtonen.

Omdat de meeste Amerikanen ook op vrijdag vrijaf hebben -- deze dag staat bekend als Black Friday, omdat het de ergste koopjesdag is van het jaar -- besloten wij om dit verlengd weekend door te brengen in Boston en daar een traditionele Thanksgiving te vieren. Daarbij hoorde uiteraard de traditionele feestmaaltijd: pompoensoep, kalkoen en pumkin pie. De kalkoen was trouwens ook een idee van Lincoln in oorlogstijd: omdat een kalkoen meer soldaten te eten kon geven dan een kip, werden deze naar de troepen gestuurd om zo de kosten van het feest wat binnen de perken te houden.

Onze keuze om naar Boston te reizen met Thankgiving is trouwens historisch gezien bijzonder verantwoord. Boston is één van de oudste steden in Amerika: het werd gesticht in 1630 door puriteinse kolonisten uit Engeland. Met andere woorden, veel pelgrimgeschiedenis voor ons om te ontdekken de komende dagen.

Geen opmerkingen: