zaterdag 1 september 2007

Bagels

Bagels maken het favoriete ontbijt uit van de New Yorkers. Het is hier dan ook een echte delicatesse, waar ze terecht fier op zijn.

De bagel is van oorsprong een Europese uitvinding, die vervolgens door Joodse immigranten in de VS werd geïntroduceerd -- en werd geperfectioneerd.

Eenvoudig gesteld, gaat het om een broodje met een gat erin, een beetje zoals een donut. Wat de New Yorkse bagel nu zo speciaal maakt is de bereidingswijze: de bagels worden eerst gekookt, alvorens ze te bakken. In vele andere plaatsen worden de bagels enkel gebakken. De finishing touch is dan tenslotte ook nog het New Yorkse kraantjeswater, dat een bijzondere smaak zou geven aan de bagel. Nochtans drinken wij hier nooit water van de kraan, wegens niet te drinken.

De meeste New Yorkers bestellen een bagel with a schmear, een bagel met een dikke laag Philadelpia smeerkaas. En voor die speciale gelegenheden mag er gerust ook wat gerookte zalm bij (of zoals ze hier zeggen: lox). Naast deze klassieker is er een ongelooflijke variëteit in toppings (met sesamzaadjes, etc.) en beleg.

Voorlopig vinden wij onze favoriete bagels bij Think Coffee om de hoek, maar onze zoektocht naar de perfecte bagel gaat onverdroten verder.

Geen opmerkingen: