vrijdag 31 augustus 2007

Objection!

De eerste week van de echte lessen zit erop. We hebben dus voor het eerst onze proffen gezien voor dit semester, en dat viel heel goed mee. Ze zijn allemaal entertainend, maar niet op een manier die ten koste gaat van hun uitleg. De New Yorkse accenten zijn ook erg leuk: court wordt "kho-wat", coffee klinkt als "cawfee" en alle klinkers worden enorm uitgerokken.

Het spannendste vak is ongetwijfeld Evidence (bewijsrecht). In Belgiƫ bestaat zo'n vak niet, maar we kennen de materie maar al te goed van de tv. Bewijsrecht wordt immers elke keer toegepast als een acteur "Objection!" roept. Hiermee moet de advocaat aangeven dat een bepaald bewijsstuk of een getuigenis ontoelaatbaar is. Als je goed oplet, kan je op tv zelfs de precieze redenen ontdekken: Hearsay, Harrassing the witness, Irrelevant enzovoort. Dit zijn allemaal geldige redenen, en er zijn er nog een paar -- zoals gewoonlijk is het recht behoorlijk ingewikkeld.

Jammer genoeg hebben we er direct bij geleerd dat tv-series niet meteen een nauwkeurig beeld geven van hoe het er echt aan toegaat in de rechtszaal. Maar binnenkort krijgen we de kans om een echte moordzaak live mee te maken.

Tussen haakjes: het examen van vorige vrijdag, een soort toelatingsproef, heeft geen problemen opgeleverd. We zijn dus goedgekeurd om les te volgen met de Amerikanen.

Nu gaan we een lang weekend in, maandag is het Labor Day.

Geen opmerkingen: