maandag 12 november 2007

Potato/potato: Supermarkt

(Onder het motto "You say po-tee-to, I say po-ta-to": kleine verschillen tussen Europa en de VS)

In New York gaan wij relaxter naar de supermarkt dan in België.

Om te beginnen zijn de kassa's superefficiënt georganiseerd. In onze supermarkt bijvoorbeeld (Whole Foods aan de Bowery) zijn er in totaal 22 kassa's. De klanten schuiven aan in 3 rijen, en elke rij heeft haar eigen kleur. Boven iedere rij hangt er een computerscherm waar om de beurt het nummer van de kassa op verschijnt waar je kan gaan afrekenen. Het is dus niet nodig om te raden welke rij het snelst vooruit zal gaan. Je schuift immers niet aan een specifieke kassa aan, alle klanten in de winkel worden even snel bediend. Een veel eerlijker systeem, lijkt ons.

Een ander voordeel is dat je nooit zelf je zakjes moet vullen; dat doet de kassierster wel voor jou. Nadeel (voor het milieu dan), is dat men consequent aan "double bagging" doet. Zelfs wanneer je slechts 1 product koopt dat niet veel weegt, zal men het in een dubbele plastiek zak steken. Erg milieubewust zijn ze hier dus nog niet.

Tenslotte de openingsuren: onze supermarkt is 7 dagen op 7 open, elke dag van 8 uur 's ochtends tot 23 uur 's avonds. Hier dus geen vreselijke files op zaterdagmiddag.

Geen opmerkingen: