woensdag 14 november 2007

Merchant's House

Nu we al een tijdje in New York wonen, beginnen we meer en meer te beseffen dat België, en Europa in het algemeen, een schitterend cultureel erfgoed heeft waar de rest van de wereld alleen maar van kan dromen.

Die realisatie overviel ons nadat we het Merchant's House Museum bezochten. Dat is een oud herenhuis in onze buurt dat zo goed als perfect bewaard is gebleven en omgevormd werd tot een museum.

Nu ja, "oud": het huis dateert van 1832, wat in Brussel zeker niet uitzonderlijk is. Meer zelfs: vele van de meubelen die als museumstukken werden tentoongesteld, leken sterk op de kasten en stoelen die wij thuis dagelijks gebruikten.

Maar hoewel de Amerikanen veel minder historische rijkdommen hebben dan de Europeanen, of misschien net daarom, zijn ze enorm bedreven in musea maken. Het Merchant's House is niet veel groter dan een gewoon huis -- 4 verdiepingen op een standaard oppervlakte -- maar we hebben er ruim een uur rondgelopen en heel wat geleerd over het leven van de New Yorkse bourgeois in de 19e eeuw. Bij onze tickets kwam immers gratis een uitgebreide map met informatie, en op elke verdieping stond een gids klaar om vragen te beantwoorden en anekdotes te vertellen. Bovendien organiseren ze ook regelmatig speciale evenementen, zoals een 19e-eeuws theekransje of een begrafenisstoet. Hier zijn dus vast enkele leuke tips te rapen voor Belgische musea.

Geen opmerkingen: