zaterdag 24 november 2007

Massachusetts Institute of Technology

Naast Harvard is het Massachusetts Institute of Technology (MIT) de tweede topuniversiteit in Boston. MIT staat vooral bekend om zijn baanbrekende onderzoek in de fysica, economie en toegepaste wetenschappen.

In het MIT Museum wordt veel van dat onderzoek toegelicht voor leken. Je vindt er oude voorlopers van stroboscopen, waarmee ze vroeger een soort tekenfilms maakten. Ook de werking van DNA wordt min of meer eenvoudig uitgelegd, en er is een hele tentoonstelling over robotten die de mens altijd maar dichter benaderen.

Bijzonder leuk was de galerij met hologrammen. Door laserlicht te breken, kunnen wetenschappers-kunstenaars de illusie van driedimensionele beelden wekken, zonder dat je een vreemd brilletje moet opzetten. De strafste hologrammen veranderden zelfs als je er vanuit een andere hoek naar keek en konden zo beweging suggereren.

Een recent project, waar de onderzoekers van MIT nog altijd mee bezig zijn, is de CityCar. Dat is een klein autootje, dat een rol moet vervullen vergelijkbaar met de fietsen die overal in Brussel staan en die je kan huren. De CityCars zouden op elektriciteit rijden en schuiven in elkaar als winkelkarretjes. Allemaal heel futuristisch dus, maar wij zullen in de rij staan om ermee rond te rijden als ze ooit echt in gebruik worden genomen.

Geen opmerkingen: