vrijdag 30 november 2007

Evacuatie voorbij

De noodgenerator is operationeel en we zijn eindelijk mogen terugkeren naar ons appartement. Gelukkig dus geen overnachting in de sporthal voor ons.

Intussen hebben we ook wat bijgeleerd over het fenomeen van de ontploffende mangaten. Blijkbaar breekt in New York geregeld brand uit aan de ondergrondse elektrische leidingen, waardoor er veel rook uit het mangat komt. Er is zelfs een specifiek mangat-brandseizoen. Wanneer het heeft gesneeuwd, en men heeft zout gestrooid over de straten, komt er een gevaarlijke cocktail van zout water terecht in de mangaten. Dit tast de leidingen aan, wat kortsluiting en brand veroorzaakt. Wat de brand aan ons mangat heeft veroorzaakt is ons niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk waren de leidingen gewoon versleten.

In ieder geval is zo'n brand niet zonder gevaar: de gassen die zich opstapelen door de brand kunnen het deksel op spectaculaire wijze doen wegvliegen. Blijkbaar zijn er gevallen bekend van wagens die juist op dat moment over het mangat reden en grote schade opliepen.

Bij ons zijn er gelukkig geen slachtoffers gevallen. Er is wel veel schade aan de leindingen en we beklagen dan ook de elektriciteitsmensen die nu overuren moeten kloppen om het elektriciteitsnet zo snel mogelijk te herstellen.

1 opmerking:

laurens zei

Tussen haakjes, mijn innerlijke twaalfjarige giechelt al de hele avond om de term "burning manholes".