zondag 14 oktober 2007

Chinatown

Ondertussen hebben we al redelijk wat rondgewandeld in Chinatown. In die niet al te grote buurt wonen ongeveer 150,000 mensen van Aziatische afkomst -- naast Chinezen ook Vietnamezen, Birmezen en Filipino's. In tegenstelling tot Little Italy, is Chinatown echt nog een authentieke buurt en niet alleen een toeristische attractie, en dat merk je duidelijk in het straatbeeld.

De brandweerwagen links is bijvoorbeeld versierd met een typisch Chinese draak, en het korps heet "Chinese Dragonfighters". De brandweermannen (niet op de foto) waren ook overduidelijk van Aziatische afkomst.

Maar het authentieke karakter van Chinatown gaat veel verder dan een vage trots op hun herkomst. Je vindt er bijvoorbeeld exotische vruchten die totaal onbekend zijn in het Westen, en ziet meer Chinese dan Engelse opschriften in winkels -- vaak wordt Engels zelfs helemaal weggelaten. Kortom, je waant je eerder in een Chinese stad met enkele faciliteiten voor Engelstaligen dan omgekeerd.

Hiernaast zie je bijvoorbeeld een typische straathoek in Chinatown. De winkel op de hoek heeft een eentalig Chinees opschrift, de lantaarnpaal heeft een Chinees afdakje en de straatnaam wordt vermeld in het Engels en het Chinees. Ter vergelijking: stel je voor dat straatborden in Brussel of Antwerpen Arabische opschriften zouden hebben.

Is Chinatown dan een soort getto? Die term zal je zeker nooit horen gebruiken in New York, iedereen heeft het over een "etnische buurt". Daarmee wordt duidelijk dat vreemde culturen hier eerder als een verrijking dan als een noodzakelijk kwaad worden gezien.

1 opmerking:

Anoniem zei

bedankt voor alle nieuwtjes en weetjes uit new york.dankzij jullie leren we nog wat bij over de stad en zijn cultuur.Groetjes uit Belgie.