dinsdag 3 juni 2008

Scott McClellan

Het grote politieke nieuws van het moment gaat hier niet over de verkiezingen, maar over het boek What Happened van Scott McClellan. McClellan was tot een paar jaar geleden de woordvoerder van president Bush, en werd beschouwd als een van zijn trouwste medewerkers. Met zijn nieuwe boek breekt McClellan nu echter volledig met Bush en zijn trawanten, en geeft hij inzicht in de werking van het Witte Huis onder Bush.

In een resem tv-interviews vertelde McClellan bijvoorbeeld over de koppigheid van Bush, over de manier waarop de regering de media manipuleerde en over de leugens van Karl Rove, de rechterhand van Bush. Veel daarvan was al bekend, maar dit is de eerste keer dat een (voormalige) naaste medewerker van Bush er zo openlijk over praat.

De huidige medewerkers van Bush doen er dan ook alles aan om McClellan nu in discrediet te brengen. "Dit is niet de Scott die we kennen", zeggen ze, of "Hij is moeten opstappen en ruikt nu geld in de boekenverkoop". Waarschijnlijk is dat wel waar, maar iedereen herinnert zich nog dat Bush bij het ontslag van McClellan zei dat ze samen hun pensioen zouden doorbrengen in Texas. Dat zit er nu wellicht niet meer in.

De Democraten lijken McClellan niet onmiddellijk te omhelzen. Ze zijn niet vergeten welke rol McClellan speelde om de oorlog in Irak aan het publiek te verkopen, of hoe hij zelf afrekende met de eerste medewerkers van Bush die boos opstapten, zoals terrorisme-expert Richard Clarke. Het is dus niet duidelijk of de plotse metamorfose van McClellan echt een veranderd karakter is, of dat hij begint door te hebben dat Bush de geschiedenis zal ingaan als een van de slechtste presidenten ooit.

Geen opmerkingen: