zondag 1 juni 2008

Pearl Harbor

Pearl Harbor, de Amerikaanse marinebasis op Hawai'i, is bijna synoniem geworden met de Japanse aanval. Op 7 december 1941 vielen 350 Japanse vliegtuigen de basis aan, waar toen het grootste deel van de Amerikaanse vloot geankerd lag. De aanval was een enorm succes: 20 Amerikaanse schepen zonken of waren zwaar beschadigd, en meer dan 150 Amerikaanse vliegtuigen werden vernietigd.

Voor de Amerikanen was de dag des te tragischer: bijna 2,500 Amerikanen sneuvelden. Meer dan 1,000 daarvan stierven aan boord van de USS Arizona, een gevechtsschip van 200 meter lang. De Arizona werd geraakt door een bom die precies op het munitiedepot viel, ontplofte, en zonk binnen tien minuten.

Gedeeltelijk om praktische redenen, en gedeeltelijk ter herinnering aan de aanval, werden de Arizona en haar bemanning nooit geborgen. Er werd een memorial gebouwd op het water, en je kunt het wrak zien liggen vlak onder de zeespiegel.

Monumenten voor gesneuvelde soldaten zijn altijd pakkend, zeker als je denkt aan hoe jong de meeste slachtoffers nog waren, en hoe ze tegen hun wil in een oorlog waren betrokken geraakt. Maar op Pearl Harbor was er een beetje een cynische dimensie aan toegevoegd: er zitten nogal wat Japanse toeristen op Hawai'i, en een groot deel daarvan ging ook naar het memorial. We vonden dat eerst nogal vreemd: alsof een Duitser naar de IJzertoren zou gaan om de gesneuvelde Belgen of Engelsen te herdenken.

Geen opmerkingen: