zaterdag 17 mei 2008

One Fifth Avenue

Iedereen kent wel het beroemde beeld van de skyline van New York, maar eigenlijk staan er niet zoveel wolkenkrabbers buiten het Financial District, waar het WTC stond, en Midtown, waar onder andere het Empire State Building en de Hearst Tower staan. In de meeste andere buurten zijn de meeste gebouwen 'maar' ergens tussen de vijf en vijftien verdiepingen hoog.

Daardoor springen de zeldzame wolkenkrabbers er natuurlijk veel meer uit. In onze buurt staat bijvoorbeeld One Fifth Avenue, een appartementsgebouw van een kleine dertig verdiepingen. Wij vinden het een van de mooiste gebouwen in New York en zijn dus blij dat er nauwelijks andere gebouwen ons uitzicht erop belemmeren.

One Fifth Avenue -- het adres is ook de naam van het gebouw -- werd opgetrokken in de late jaren 1920, in de art déco-stijl die je ook ziet in het Empire State Building, het Rockefeller Center en de Boerentoren in Antwerpen. One Fifth Avenue is bijzonder elegant door de piramide-achtige versmalling naar de top, maar dat was geen architecturale keuze: het werd vereist door de bouwverordeningen van die tijd om genoeg zonlicht in de straten te laten vallen.

Waar? Op de hoek van 8th St en 5th Ave, vlakbij Washington Square Park.

Geen opmerkingen: