woensdag 7 mei 2008

Gas Tax Holiday

Officieel heet het nog geen recessie, maar het gaat bijzonder slecht met de Amerikaanse economie. Voor ons is het natuurlijk een meevaller dat de dollar zo zwak staat, maar veel mensen hier hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Er is dan ook veel druk op de politici, en met name op de presidentskandidaten, om iets te doen voor de middenklasse.

Maar wat is "iets"? Enkele maanden geleden werd er al beslist om een stimulus check van $600 te sturen naar alle gezinnen met een jaarinkomen van minder dan $75,000. De meeste economen vonden dit een vreselijk idee: voor de mensen die het nodig hebben, is $600 een druppel op een hete plaat, maar het totaalbedrag kostte wel veel in de zwaar geteisterde begroting.

John McCain lanceerde een paar weken geleden een nieuw ideetje: laat ons de accijnzen op benzine afschaffen voor de zomer, een gas tax holiday. Hillary Clinton sprong meteen op het idee, maar Barack Obama verzette zich ertegen. De gas tax bedraagt immers maar 18.4 cent per gallon, of ongeveer 5 cent per liter. Een gemiddeld gezin zou op die manier maar $30 besparen over de hele zomer. Bovendien zouden de oliebedrijven waarschijnlijk de benzineprijzen verhogen, zodat de besparing nog kleiner zou worden, en dan zwijgen we nog over de effecten van extra benzineverbruik op de klimaatverandering.

Alle experts spraken zich uit tegen de gas tax holiday, en wij zijn het daar volledig mee eens. We waren zelfs verbaasd dat zo'n voorstel ooit op tafel is gelegd. De benzineprijzen zijn inderdaad enorm gestegen, maar in vergelijking met Europa is de benzine hier nog altijd supergoedkoop (met excuses voor de woordspeling): rond de $3.50 voor een gallon, of ongeveer 60 eurocent per liter. Rijden moet dus niet te veel kosten, zolang je geen enorme SUV hebt natuurlijk.

Geen opmerkingen: