De Amerikaanse nieuwszenders gebruiken soms iets lossere standaarden van objectiviteit dan wij in België gewend zijn. De meeste Europese journalisten doen zoveel mogelijk hun best om hun politieke voorkeuren te verstoppen, en proberen het nieuws zo afstandelijk mogelijk te brengen. In de VS geldt dat ook voor de nieuwsankers van de grote zenders, zoals Brian Williams of Katie Couric, maar andere presentatoren mogen vrijuit hun mening geven, en worden niet gehinderd door neutraliteit.
Fox News, de rechtse nieuwszender, begon als eerste met deze succesformule. Elke avond kan je daar kijken naar Bill O'Reilly in The O'Reilly Factor. Hij praat een uur lang over hoe Democraten onterecht belastingen verhogen, de troepen in de steek laten en het land ten prooi laten aan homo's. Daarbij nodigt hij vaak gasten uit, die hij van harte gelijk geeft of voortdurend onderbreekt, naargelang ze het met hem eens zijn. Typisch citaat: "De tactieken van [linkse website] The Huffington Post zijn dezelfde als die van de nazi's in de jaren '20 en '30".
Het grote succes van O'Reilly heeft een heel aantal imitatoren aangetrokken: Sean Hannity op Fox ("Democraat Harry Reid is minister van propaganda voor onze vijanden"), Glenn Beck op CNN ("Als je een lelijke vrouw bent, ben je waarschijnlijk ook progressief") en een resem anderen.
Ondertussen zijn er ook een aantal linkse journalisten-commentatoren opgestaan. De bekendste daarvan is ongetwijfeld Keith Olbermann. In Countdown maakt hij zich elke dag boos op de president, de vice-president en hun onbekwame en misdadige trawanten. Hij heeft zelfs letterlijk een segment Worst Person in the World, waarin hij drie mensen als slechtste in de wereld aanduidt (worse, worser en worst). Vaak zijn dat prominente Republikeinen -- de recordhouder is trouwens Bill O'Reilly.
In het begin was het even wennen om naar openlijk subjectieve journalisten te kijken. Maar we hebben naar het nieuws leren kijken zoals Amerikanen dat hopelijk ook doen: alles met een korrel zout nemen, goed nadenken of je de bron wel vertrouwt en niet al je informatie op dezelfde plaats halen. En ook: niet te luid naar de tv roepen en de bloeddruk in de gaten houden tijdens The O'Reilly Factor.
woensdag 16 april 2008
Keith Olbermann
Gepost door laurens om 12:55 a.m.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Godzijdank hebben wij martine,sigrid,stef,wim en de vele andere.
Een reactie posten