zondag 9 maart 2008

Abyssinian Baptist Church


Gewoonlijk zijn wij geen trouwe kerkgangers, maar als we in Harlem woonden, zou dit wellicht anders zijn. Vorige zondag trokken we samen met mijn broer en Peter naar de Abyssinian Baptish Church en we waren meteen helemaal in de ban van de kerkdienst daar.

Om te beginnen viel het ons op hoezeer de mensen daar nog betrokken waren bij hun parochie. De grote kerk zat bijna helemaal vol en de mensen hadden hun zondagse kleren aangetrokken -- inclusief schattige kostuumpjes met das voor de jongetjes.

De weinige vrije plaatsen die nog overbleven, werden meteen gevuld door toeristen die ongeduldig stonden te wachten op een plaatsje. Eerst mochten namelijk de leden van de kerk binnen, en de toeristen moesten om de hoek in een lange rij wachten in de hoop dat er nog genoeg plaats zou overblijven. Wij waren er een uur op voorhand en geraakten gelukkig op tijd binnen. De laatsten in de rij hebben wellicht moeten wachten tot de volgende dienst zou beginnen, zo'n 2 uur later.

Ook tijdens de kerkdienst werd meteen duidelijk dat de congregatie een hechte groep was. Zo begon dominee Calvin O. Butts III, de dienst met enkele praktische mededelingen, zoals waar je de tickets van de dansavond kon kopen. Hij deelde ook de recente sterfgevallen mee, waar de mensen dan geëmotioneerd op reageerden.

Voor de rest hoorden we hier geen saaie lezingen of triestige koorgezangen. Het koor zong prachtige gospelmuziek in kleurige pakjes, à la Sister Act, waarmee iedereen spontaan begon mee te klappen. Onze favoriet was "Our God is an Awesome God", dat klinkt zoals je zou vermoeden.

De preek ging over de drie R'en van het christendom: revelation, reconcilitation en ressurection. Zwaar materiaal, maar dominee Butts sprak met heel veel passie en legde alles uit met voorbeelden uit het dagelijks leven. Met zijn zangerige uitspraak zette hij ook duidelijk de traditie van bekende zwarte dominees als Martin Luther King voort, en maakte hij het gemakkelijk om altijd de aandacht bij de preek te houden.

(foto van Flickr-gebuiker thefourlinestar)

Geen opmerkingen: