zaterdag 26 januari 2008

Endorsements

Barack Obama heeft een gigantische overwinning behaald in de voorverkiezing in South Carolina. Zijn overwinningsspeech is een van de mooiste die we ooit hebben gezien:



Vanavond kwam er nog meer goed nieuws binnen voor Obama in de vorm van een endorsement. Endorsements zijn een eigenaardig Amerikaans fenomeen, waarbij iemand laat weten een bepaalde kandidaat te steunen (of een kandidaat per partij). En het zijn niet alleen politici die endorsements geven, ook de meeste kranten en sommige andere publieke figuren laten weten welke kandidaat hun voorkeur wegdraagt.

De waarde, of de gepercipieerde waarde, van een endorsement hangt natuurlijk af van de endorser. Hoe bekender, hoe beter, maar het maakt ook uit of het iemand is waar veel mensen vertrouwen in hebben. In die zin was het endorsement door Chuck Norris van Mike Huckabee eerder grappig dan voordelig. Oprah Winfreys endorsement voor Barack Obama heeft daarentegen veel kiezers overtuigd.

Tot nu toe was Hillary Clinton bij de Democraten de favoriete kandidate van het partij-establishment, en kreeg ze dan ook de meeste endorsements binnen. Maar in de New York Times van morgen geeft Caroline Kennedy een endorsement aan Barack Obama. Caroline Kennedy is de dochter van John F. Kennedy, misschien wel de president die het meest wordt vereerd door de Democratische kiezers. Bovendien zijn de Kennedy's nog steeds een van de meest invloedrijke politieke families in de VS, met verschillende familieleden in hoge posities.

Kennedy vergelijkt in haar opiniestuk A President Like My Father Obama met haar vader, en zegt dat hij de Amerikanen op dezelfde manier kan inspireren en samenbrengen. Ook wij voelen aan dat Obama het imago van de VS in de wereld kan herstellen en er weer het gidsland van de westerse wereld kan van maken. Ja, zijn speeches zijn zó goed.

Caroline Kennedy is dus een grote vis voor Obama, en kan hem wellicht helpen op 5 februari of Super Tuesday, de dag waarop 21 22 staten een voorverkiezing houden. Er zijn maar weinig endorsements die meer betekenen, waarvan de belangrijkste Al Gore is. De voormalige vice-president houdt zich ver van de campagne, al lijkt ook hij naar Obama te neigen.

UPDATE: Morgen maakt ook Edward "Ted" Kennedy, de jongste broer van John en een van de meest invloedrijke Democratische senatoren, zijn endorsement voor Obama bekend. Dit kan heel belangrijk worden, omdat het Obama een stempel van goedkeuring van het Democratische establishment geeft.

Geen opmerkingen: