donderdag 31 januari 2008

City Hall

Na een half jaar als New Yorkers zijn we voor het eerst naar ons gemeentehuis geweest. Niet voor administratieve rompslomp, want dat hebben ze hier bizar genoeg niet, maar voor een gegidste tour. City Hall, vlakbij Ground Zero en de Brooklyn Bridge, is namelijk een van de mooiste publieke gebouwen in New York. Een bijkomende reden om het te bezoeken was dat we het gebouw kenden van de serie Spin City met Michael J. Fox.

Hoewel de vrees voor terrorisme overal aanwezig is, kan je toch nog vrij veel stukken van City Hall bezoeken. We zagen bijvoorbeeld een comité van de gemeenteraad in actie, waar een voorstel werd besproken om groenten goedkoper te maken voor arme mensen. De samenstelling van dat comité was een mooie weergave van de stad: een zwarte man als voorzitter, en verder nog twee WASPS ("standaard" blanke protestanten, in dit geval een man en een vrouw), een orthodoxe Jood, een Aziaat en een Latino.

Jammer genoeg geraakten we niet dicht in de buurt van het bureau van burgemeester Mike Bloomberg. We konden wel in de gang kijken waar zijn topmedewerkers werken, en het is opmerkelijk dat alle deuren volledig in glas zijn. Bloomberg heeft de deuren allemaal laten vervangen om meer transparantie in zijn bestuur te brengen.

Burgemeester Bloomberg is trouwens bijzonder populair in New York. Als Republikein zette hij zich in voor minder criminaliteit, maar ook voor voedselveiligheid en het klimaat. De laatste peiling geeft aan dat 73% van de New Yorkers vinden dat hij goed werk levert -- sterke cijfers als je weet dat mensen hier graag klagen over alles, hun stadsbestuur in het bijzonder.

Geen opmerkingen: