donderdag 10 januari 2008

Alles OK met België

Tijdens de formatiecrisis vorig jaar werd er een tijd lang gevreesd voor het imago van België in het buitenland. In Washington hebben wij daar in elk geval niets van gemerkt; het beeld van België wordt niet echt bepaald door de recente politieke gebeurtenissen.

De meest verbazingwekkende ontmoeting hadden we met een gids in het Capitool (foto links). Hij vroeg waar we vandaan kwamen, en toen we België vermeldden, vroeg hij of we uit het noordelijke of het zuidelijke deel kwamen. We waren al meteen onder de indruk van zijn relatief uitgebreide kennis, maar vielen echt achterover toen hij ons foutloos in het Frans én het Nederlands aanraadde om geen Amerikaanse mayonaise op onze frietjes te doen. Les 1: België heeft goede mayonaise.

In het Capitool raakten we ook aan de praat met een van de veiligheidsmensen, die ooit een dag in de Ardennen doorbracht en op café ging. Hij was dolenthousiast over Liefmans, Duvel, Rodenbach en zelfs een aantal brouwerijen waar we nog nooit van hadden gehoord. Les 2: België heeft goede bieren.

In datzelfde Capitool staan ook meer dan honderd standbeelden. Elke staat mag op die manier twee belangrijke historische figuren eren, zoals president Dwight Eisenhower of Martin Luther King. Een van de twee standbeelden van de staat Hawaii is gewijd aan onze nationale held pater Damiaan (foto rechts). Les 3: Belgen hebben Amerika gered.

Zelfs onze taxichauffeur was redelijk goed op de hoogte van België -- hij wist dat België in Europa ligt en lid is van de NAVO. Hij wist ook dat België gespecialiseerd is in de productie van kleine wapens. Les 4: België exporteert als de beste.

UPDATE: Vandaag namen we opnieuw een taxi, en opnieuw kende de chauffeur België. Hij was er ooit geweest, en raakte op de luchthaven zijn portefeuille kwijt. Een vriendelijke Belg vond hem en gaf hem terug, en weigerde zelfs toen onze chauffeur hem een beloning aanbood. Les 5: Belgen zijn goede zielen.

UPDATE 2: Ook op Arlington was er een gids die België kende. Zijn zus werkte op een advocatenkantoor op de Louizalaan, net als ik. Zesde en laatste les: de mensen in Washington, DC zijn allemaal in België geweest.

Geen opmerkingen: