zondag 28 oktober 2007

The Met

Het Metro- politan Museum of Art, of korter The Met, heeft een van de meest indruk- wekkende kunstcollecties van de wereld. Het enorme gebouw midden in Central Park huisvest hoogtepunten van het oude Egypte tot de Pop Art, met zowat alles ertussenin. Het trekt dan ook massa's bezoekers, waaronder vandaag ook ons.

Onze eerste indruk: overweldigd. Er staan en hangen zo veel, zo mooie werken dat het onmogelijk is om alles op één bezoek te bekijken; gelukkig hebben we nog tijd genoeg voor een tweede bezoek. We beslisten dan ook om ons vandaag te concentreren op de tijdelijke tentoonstelling over de Nederlandse Gouden Eeuw.

Tweede indruk: in een zaal waar een stuk of twintig topwerken hangen, halen zelfs niet-kenners als wij er onmiddellijk de werken van de allergrootsten uit. Er kunnen bijvoorbeeld tien schitterende portretten naast elkaar hangen, maar je oog valt toch direct op dat van Rembrandt -- niet omdat het schilderij zelf zo bekend is, maar omdat er een speciaal soort aantrekkingskracht van uitgaat.

Onze favoriet: Vrouw met waterkan van Vermeer. Dit schilderij is zo perfect dat je denkt in dezelfde kamer te staan. Alle details, van het licht op de waterkan tot het breiwerk op het tafelkleed, zijn realistischer dan eender welke foto zou kunnen zijn.

In de categorie "Die gekke Amerikanen toch!": de tempel van Dendur (foto rechts). Het is, of beter was, een authentieke Egyptische tempel die in 1965 werd afge- broken, op de boot gezet en steen voor steen herop- gebouwd in New York. Nu goed: het was wel een cadeau van de Egyptische regering, dus de Amerikanen hebben tenminste niets geplunderd of zo. En wellicht vonden ze in Egypte dat ze toch al genoeg tempels hadden staan.

Geen opmerkingen: