zondag 9 september 2007

Verkiezingskoorts

In België begint de verkiezingscampagne enkele maanden voor de eigenlijke verkiezingen. In de VS is dat helemaal anders: de campagne voor de presidentsverkiezingen van november 2008 is nu al volop bezig, met ongeveer elke week een groot tv-debat en voortdurende berichtgeving in de media.

Voorlopig zitten we nog in de eerste fase van de campagne; er doen nog een stuk of twintig kandidaten mee. Tegen januari komen de eerste primaries (voorverkiezingen) eraan en zullen er nog een stuk of tien kandidaten overblijven. In de loop van februari zal dat zakken tot een vijftal, en in maart of april zouden de definitieve kandidaten voor Democraten en Republikeinen bekend moeten zijn. Dan volgen nog zes maanden van extra intensieve campagne voor de verkiezingen in november, waar de uiteindelijke winnaar wordt gekozen. Het lijkt dus allemaal een beetje op Big Brother en gelijkaardige programma's, zeker als je weet dat de kandidaten voortdurend op de hielen worden gezeten door camera's en reporters die elk verkeerd woord registreren.

Heel wat commentatoren vinden dat de tijd rijp is om het verkiezingssysteem te hervormen, en dat lijkt me geen slecht idee. Anderzijds: in België duurt de campagne misschien minder lang voor de verkiezingen, maar véél langer erna. En op die manier zullen we mogelijk een nieuwe Amerikaanse president hebben voor de volgende Belgische premier aantreedt. Let op mijn woorden!

Geen opmerkingen: