maandag 3 september 2007

Labor Day

Vandaag was het Labor Day in de VS, een officiële feestdag voor alle Amerikanen. In de praktijk viel hier wel niet veel van te merken, alle winkels waren zoals gewoonlijk tot heel laat open.

In tegenstelling tot onze 1 mei-viering, zijn er hier weinig of geen speeches van vakorganisaties, noch politieke bijeenkomsten. Traditioneel vieren Amerikanen hun Dag van de Arbeid met een eenvoudige picknick in het park, een barbecue of vuurwerk. Voor het merendeel van de Amerikanen staat Labor Day nog het meest van al voor de start van het nieuwe footballseizoen, of voor koopjesdag bij Macy's.

Het vreemde is dat Labor Day, in tegenstelling tot de meeste andere landen, hier niet valt op 1 mei, maar dus wel op de eerste maandag van september. Nochtans kan de oorsprong van 1 mei worden gevonden in de Amerikaanse geschiedenis. Op 1 mei 1886 en de daaropvolgende dagen staakten in de VS namelijk meer dan 300.000 werkers voor de 8-urige werkdag. Maar op 4 mei vonden er ook rellen plaats in Chicage. Om nu te vermijden dat 1 mei een herdenking van de rellen zou worden, werd de eerste maandag van september gekozen als dag van de arbeid, en dit naar aanleiding van een optocht, die was georganiseerd door de Knights of Labour in New York op 5 september 1882. Deze datum werd gekozen opdat de arbeiders een vrije dag zouden hebben tussen Independence Day en Thanksgiving. Meer dan 20.000 arbeiders betoogden toen voor betere arbeidsomstandigheden. Na de optocht werden er picknicks gehouden in de hele stad, en werd vuurwerk afgestoken om de dag te besluiten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit is nu eens een duidelijke uitleg dat je bijblijft. Bedankt.
Doe zo verder.