maandag 20 augustus 2007

Brown v Board of Education

Het academiejaar gaat volgende week officieel van start. Om de buitenlandse studenten zo goed mogelijk voor te bereiden, wordt deze week een inleidende cursus Amerikaans recht gedoceerd. Elke dag wordt een bepaald rechtsgebied behandeld. Vandaag trokken we alvast naar Vanderbilt Hall (foto) voor een eerste les over grondwettelijk recht.

We bespraken er onder andere het historische arrest Brown v. Board of Education (1954), waarin het Supreme Court de stopzetting beval van gesegregeerde scholen. Tot Brown gold in grote delen van het zuiden van de VS een wettelijke en feitelijke apartheid, waarbij blanken en zwarten aparte treinwagons hadden, aparte cinema's en ook aparte scholen.

Voorstanders van de segregatie zagen hierin geen probleem, zolang de kwaliteit maar gelijk was voor blanken en zwarten -- dit staat bekend als de separate but equal-doctrine. Brown maakte daarmee komaf: aparte faciliteiten zijn inherent ongelijk omdat ze een stempel van minderwaardigheid kleven op de zwarte scholen. In de woorden van de legendarische Chief Justice Earl Warren:

To separate them from others of similar age and qualifications solely because of their race generates a feeling of inferiority as to their status in the community that may affect their hearts and minds in a way unlikely ever to be undone.

Leuk weetje: de advocaat van de zwarte kinderen was Thurgood Marshall, die later de eerste zwarte rechter in het Supreme Court zou worden. Hij is ook de "patroonheilige" van ons jaar.

1 opmerking:

Anoniem zei

Tof dat we jullie avontuur in het beloofde land kunnen volgen via deze blog!

Geniet van jullie jaartje extra student zijn.

Luc VERBRUGGHE